Foto: Shutterstock

Frosne bær skal altid have et opkog

I mange år har frosne bær været brugt i desserter og smoothies uden at være behandlede, men bærrene har flere gange vist sig at bære en virus, der kan give opkast, kvalme, diarré og i værste tilfælde leverbetændelse.

For at undgå dette anbefaler Fødevarestyrelsen, at du koger bærrene før de bruges, og er særligt opmærksom på håndplukkede bær som for eksempel hindbær. Hindbær er meget sarte, og derfor håndplukkes de frem for at blive høstet med maskiner. Dette øger risikoen for bakterier, hvis dem som plukker bærene, har dårlig hygiejne. Og virussen kan sagtens overleve at blive frosset ned.

 

Anbefalingen gælder primært bær til børn, ældre og syge

Raske voksne vil som regel bare slippe med en gang ukompliceret roskildesyge, hvis de spiste frosne bær uden at give dem et opkog. Men infektionen kan være mere alvorlig for sårbare befolkningsgrupper som børn, ældre og syge og derfor gælder anbefalingen primært dem. (Kilde: Altomkost.dk)

 

3 gode råde til hvordan du bruger frosne bær

  1. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid koger frosne bær i minimum et minut, inden du bruger dem. Bærrene skal boble som tegn på, at de koger.
  2. Du behøver ikke at koge frosne bær plukket i din egen have, så længe hygiejnen har været i orden.
  3. Vil du for eksempel bruge frosne bær i smoothies, kan du bruge isterninger eller is til at køle din smoothie ned.

 

Hvad med friske bær?

For friske bær gælder, at udsættelse for sollys eller opbevaring ved stuetemperatur svækker evnen til at give sygdom. Men det er altid en god idé at skylle friske bær og frugt med vand, inden man spiser dem. På den måde kan man fjerne virus og bakterier helt eller delvist (Kilde: Altomkost.dk)

 

Hyldebær må ikke spises i rå form

Hyldebær kan bruges til bl.a. hyldebærsuppe, saft og syltetøj, men ikke til smoothies. De må ligeledes ikke spises i anden rå form. Modne rå hyldebær indeholder giftstoffer, som kan give kvalme, opkastning og diarre. Selv få bær kan have denne effekt.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)