Foto: Shutterstock

Hold inde med det grønne drys

Grønt drys er helt fint til raske store børn og voksne. Men spædbørn og småbørn under 3 år må ikke få friskhakkede krydderurter, såsom persille, purløg og dild, eller andet bladgrønt på deres varme mad. Heller ikke ovenpå suppe. Årsagen er, at der ofte på krydderurter og bladgrønt er jordbakterier, som er vanskelige at vaske væk. Når frisk bladgrønt lander på vores varme mad, øges risikoen for, at der dannes nitrit, og det kan give barnet forgiftning i form af iltmangel (Kilde:Sundhedsstyrelsen).

 

Må grønt drys komme i varme retter?

Ja, friske krydderurter og bladgrøntsager må til gengæld gerne kommes i varme retter, supper og sovse og spises af de små, men kun hvis de grønne urter og blade koger (bobler) grundigt med i ca. 5 minutter. Disse retter må gerne genopvarmes ved kogning eller i ovn. Forudsætningen er dog, at retten straks sættes på køl efter at være blevet tilberedt. Madens indre temperatur skal være over 75 grader. Så har du  fx. spinat eller persille i dit barns suppe, kan den sagtens gemmes og serveres igen, hvis blot den er hurtigt nedkølet og igen kommer op at koge og boble.

 

Kan jeg pynte mit barns kolde mad med grønt drys?

Ja, også på kold mad kan der anvendes grønt drys, hvis det er omhyggeligt skyllet, men al restemad med grønt drys skal kasseres.