Foto: Shutterstock

Pas på med hårde og runde fødevarer

Sundhedsstyrelsen fraråder, at man serverer hele nødder, mandler, popcorn, kerner, rå gulerødder − hele eller i stave − eller andre lignende hårde fødevarer til børn under 3 år.

Årsagen er, at der er en forøget risiko for, at barnet fejlsynker, og maden havner i lungerne i stedet for i maven. Dette skyldes, at små børn ofte ikke er i stand til at tygge maden ordentligt grundet manglende tænder. Desuden har de umodne synkereflekser, og en tendens til let at blive distraherede. (Kilde: Sundhedsstyrelsen)

 

Må barnet slet ikke få hård mad?

Jo, hvis de serveres på en anden måde end rå og hele. Det betyder, at det ikke anbefales at give børn under 3 år en hel rå gulerod eller at gnave af et æble eller store æblebåde.

I stedet for kan du serveres de hårde grøntsager og frugter således:

Gulerødder: Kogte, fintrevne, mosede/blendede

Æbler og pærer: Kogte, groft revne eller i meget tynde skiver

Nødder, mandler og peanuts: Blendede eller finthakkede

 

Hvornår må barnet få de rå, hårde madvarer?

Man anbefaler, at børn først får hårde madvarer, når de er omkring 3 år gamle for at undgå fejlsynkning og kvælning. Vær sikker på, at barnet tygger sin mad godt, før det får disse hårde fødevarer i hel form. Det handler nemlig ikke om, at barnet er fyldt 3 år, men barnets evne til at tygge maden ordentligt (Kilde: sst.dk)

 

Skær vindruerne over

Vær opmærksom på at vindruer skal skæres i stykker på den lange led, da de ellers vil kunne sig fast i halsen og kvæle barnet. Vindruekernerene fjernes, da de kan give svær lungebetændelse, hvis barnet får dem ”i den gale hals”. Se nedenfor

 

Vær opmærksom på risiko for kemisk lungebetændelse

Kommer barnet til at fejlsynke mad, og får det i lungerne, kan det irritere vævet, så slimhinderne hæver op. Derved kan der opstå det, man kalder en en kemisk lungebetændelse. Det kan i værste fald føre til, at lungen klapper sammen, så barnet ikke længere kan få luft.

Det er ikke særlige madvarer, som kan forårsage kemisk lungebetændelse, men man hører oftest om peanuts, da de er lette at få i den gale hals. (Kilde: Sune Rubak, Overlæge, lektor, ph.d, Børne Center for Lunge- og Allergisygdomme på Aarhus Universitetshospital) 

Hvis dit barn har fejlsunket, så hold øje med barnet. Dette gælder, selvom barnet har hostet maden op igen, for bare det, at der har været mad i lungerne, er nok til en kemisk lungebetændelse kan opstå. Så bliver dit barn efterfølgende dårlig, kontakt da læge eller ring 112. Kemisk lungebetændelse er heldigvis meget sjældent, men du skal alligevel have den i baghovedet, når du serverer hårde madvarer for dit barn, eller hvis dit barn får nogle af de nævnte symptomer på kemisk lungebetændelse.

 

 

 

 

8 ugers online kursusforløb

 

Har du et barn på mellem seks måneder og tre år, og kender du til en eller flere af disse bekymringer?

• Får mit barn mad nok?
• Giver jeg nu mit barn den rette mad?
• Hvorfor må børn ikke få riskiks, dåsetun og rosiner?
• Bliver mit barn kræsent?
• Får mit barn grøntsager nok?