Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb – Konserves

Forbrugerrådet tænk har igennem årene testet for blandt andet indholdet af BPA i dåsetomater, og her ses en tendens til, at indholdet af BPA er faldende. Således fandt Forbrugerrådet Tænk at  11 ud af 13 dåser var fri for BPA i deres test af dåsetomater i 2018, hvorimod Tænk fandt BPA i 3 ud af 8 dåser i 2016. 

Ifølge Tænk vidner det om, at flere virksomheder har udfaset brugen af bisphenol A i tomatdåserne (kilde: Forbrugerrådet Tænk). 

Men der er stadig en god idé at tænke over, hvordan du minimerer risikoen for, at dit barn spiser eller drikker noget, som kan indeholde BPA, fordi børn er særligt følsomme over for stoffets virkninger.

Få gode råd til blandt andet alternativer til dåser med tomater, kokosmælk, torskerogn og bælgfrugter.

 

Brugen af BPA kan du umiddelbart ikke se på dåsen

Virksomhederne har ikke pligt til at oplyse os forbrugere, om der er brugt bisphenol A i emballagen. Nogle producenter mærker dog deres produkter “Bisphenol A-fri”/”BPA-fri” eller lignende.

Det gør, at vi forbrugere kan gå efter produkter, hvorpå der står, at de er fri for bisphenol A eller BPA-fri, og du kan gå uden om de produkter, som kan indeholde stoffet.

 

Glas er bedre, men kan have bisphenol A i låget

Glas er generelt et bedre kemivalg end dåser. Selve glasset overfører nemlig ikke problematiske stoffer til den konserverede mad.

Du skal dog være opmærksom på, at glassets låg i nogle tilfælde kan indeholde bisphenol A eller ftalater. Glas med fødevarer bør derfor altid stå oprejst på hylden, så maden ikke er i langvarig kontakt med låget. Kilde: Forbrugerrådet Tænk ) Det kan fx være fødevarer som:

  • Ketchup
  • Dressing
  • Peanutbutter
  • Olie
  • Syltetøj
  • Nutella

 

Vælg pap og plastik, hvor du kan

Papkartoner er ikke tilsat bisphenol A. Indersiden af papkartonen er i stedet dækket med en overfladebehandling, som oftest er af stoffet polyethylen.

Polyethylen vurderes af forskere til at være uproblematisk (kilde: Forbrugerrådet Tænk )

Disse fødevarer kan du købe i plastik eller pap i stedet for dåse:

 

  • Hakkede og flåede tomater

Dåsetomater kan du købe i karton. De findes i mange mærker fx Coop, Änglamark, Irma, Levevis, Heinz, Cirio, Vores mfl. Produkterne kan købes i de fleste større supermarkeder som fx Føtex, Bilka, Superbrugsen, Kvickly, Irma, coop.dk, nemlig.com mfl. 

De koster mellem 5-10 kr.

(Foto: Bilkatogo.dk) Disse økologiske hakkede tomater fra Levevis er umiddelbart de billigste, jeg har set. De koster 5 kr. og kan købes i Føtex, Bilka og Bilkatogo

 

  • Kokosmælk

Kokosmælk på karton er sammenlignet med hakkede tomater meget vanskeligt at finde. Men, hvis kokosmælk ofte er noget, I bruger i familien, så vil det umiddelbart være et godt sted at vælge karton.

Jeg har fundet fire til dig, som kunne være et bud. Det er kun lykkedes mig at finde en økologisk variant i karton.

 

(Foto: coop.dk)Denne fra Änglamark koster ca. 19 kr. for 320 g. Den fås i Superbrugsen, Kvickly og Coop.dk

(Foto:santamaria.dk) Denne fra Santa Maria. Den koster ca. 28 kr. for 400 ml. Kan blandt andet købes i Helsebiksen

(Foto: Pandasia.dk)Denne fra Chaokoh, som koster ca. 10 kr. for 250 ml. Findes ikke i en økologisk variant. Kan primært købes i asiatiske fysiske butikker eller online fx hos asiatorvet.dk og pandasia.dk

(Foto: Pandasia.dk) Denne fra Aroy-D, som koster ca. 12 kr. for 250 ml. Findes ikke i en økologisk variant. Kan primært købes i asiatiske fysiske butikker eller online fx hos pandasia.dk

 

  • Bælgfrugter

Bælgfrugter som kikærter, kidneybønner, linser mfl. fås på dåse, hvor de er udblødt og kogte og dermed lige til at bruge. 

Men mange bælgfrugter findes nu også på karton eller i plastik, hvilket er et bedre kemivalg end dåser. 

De findes dog primært i de større supermarkeder. 

(Foto: Coop.dk) Änglamark har blandt andet lavet disse i deres egen serie, som forhandles i bl.a. Brugsen, Kvickly og coop.dk . De koster ca. 12 kr. for 230 g drænet vægt

(Foto: Coop.dk) Irma har også lavet disse i deres egen serie af bælgfrugter i pap, som dog kun forhandles hos Irma selv og på coop.dk. De koster ca. 14 kr. for 230 g drænet vægt

(Foto: Coop.dk) Disse kikærter er Coops eget mærke, som udover Superbrugsen og coop.dk også sælges i Fakta. De findes i flere varianter og koster ca. 12. kr for 230 g drænet vægt.

Udover karton så kan man også få bælgfrugter i plastik, som er klar til brug. Eksempelvis disse:

(Foto:Økomama.dk)De er fra mærket Økomama. De findes i flere varianter. De koster ca. 19 kr. for 120 g. De forhandles primært hos Føtex, Bilka, Bilkatogo og nemlig.com. Men jeg ser dem også ofte som spotvarer hos Rema 1000

 

  • Torskerogn 

Der findes i dag heldigvis et stort udbud af torskerogn i plastikbøtter fremfor dåser, og de burde derfor være til at finde i de fleste supermarkeder. 

(Foto:Bilkatogo.dk)Denne fra mærket Vores, som er Føtex og Bilkas eget mærke er en billig en af slagsen. Den koster ca. 19 kr. for to. 

(Foto:Bornholms.dk) Alternativt så kunne det også være disse fiskehaps med torskerogn fra Bornholm. De koster ca. 23 kr. og fås primært i Superbrugsen, Kvickly og coop.dk

 

  • Makrel i tomat

Forbrugerrådet Tænk testede i 2016 otte forskellige dåser af makrel i tomat, hvor de ikke fandt bisphenol A eller andre bisphenoler i lakken i nogle af de otte testede dåser. 

Umiddelbart så har jeg heller ikke fundet nogle alternativer til dåsemakrellen.

Se mere her på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside

 

  • Majs

Jeg har umiddelbart ikke set majskerner i karton, så her ville en bedre løsning end dåsemajs være majs på frost, som findes i de fleste supermarkeder.

 

Online kursus om mad til børn

Har du et barn på mellem seks måneder og tre år, og kender du til en eller flere af disse bekymringer?

• Får mit barn mad nok?
• Hvad må børn egentlig spise og ikke spise?
• Får mit barn grøntsager nok?Så er dette online kursus måske lige noget for dig! 

Og lige nu sparer du 60 %!