Foto: Shutterstock

Hvad er anbefalingen for kostfibre til små børn?

Der findes ikke en veldokumenteret anbefaling for, hvor mange gram kostfibre børn under 2 år, skal have om dagen. Anbefalingen er blot, at maden til spædbørn og småbørn ikke skal være lige så fiberrig som maden til større børn og voksne (Kilde:Kosthåndbogen.dk).

Årsagen er, at små børn har en lille mavesæk, og udfordringen bliver her, at barnet tredobler sin vægt det første leveår. Det betyder, at børn i det første leveår har brug for rigtig meget energi og derfor rigtig meget mad. For at sikre, at barnet har energi nok til at udvikle sig og vokse, har det brug for mad med mange kalorier, som ikke fylder for meget i maven eller mætter. Derfor skal små børn ikke kun have fuldkornsprodukter.

 

Halvt med og halvt uden fibre

En god tommelfingerregel er, at halvdelen af barnets mad er fiberholdig, og den anden halvdel ikke er (Kilde:Kosthåndbogen.dk).

Her kan du se et eksempel på en dagskost, hvor kun halvdelen er med fiberholdige fødevarer

Morgen:
Havregryn/grød (fiberrigt)

Frokost:
Rugbrød (fiberrigt) med diverse pålæg og grønt fx agurk, tomat, peberfrugt (lavt fiberindhold)

Mellemmåltider
Frugt (fiberrigt) og hvedebrød (lavt fiberindhold)

Aftensmad
Almindelig pasta, nudler, ris eller cous cous (lavt fiberindhold), grove grønsager fx kogt gulerod, blomkål, ærter, bønner m.m. (fiberrigt)

Hvis du er lidt i tvivl om, hvilke fødevarer som indeholder mange fibre, og hvilke som indeholder få fibre, så klik på “Gode råd til indkøb”.

 

Hvad er anbefalingen for kerner?

Generelt anbefaler Sundhedsstyrelsen, at børn under 3 år ikke bør spise hele kerner.

Årsagen er, at børn under 3 år sjældent tygger maden ordentligt. Hvis børnene ikke kan tygge kernerne godt nok, kommer de hele ud i den anden ende. Derfor har små børn ingen glæde af de hele kerner, og får de for mange, giver det en meget løs afføring.