Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb – Ris og riskiks

Riskiks er et produkt, som mange forældre er glade for, og derfor får du her blandt andet råd til, hvilke produkter som du kan give dit barn i stedet for riskiks, som ikke indeholder uorgansisk arsen. Du får også råd til, hvordan du generelt minimerer dit barns indtag af uorganisk arsen

 

Vær opmærksom på riskiks i forklædning

Der findes en del produkter på hylderne, som til forveksling ligner riskiks af udseende, men hedder noget andet, og ikke har ris i navnet. Det er fx. følgende produkter fra Urtekram:

        Quinoagaletter                             Chia galetter

          Speltgaletter                       Majsgaletter

       

Foto: Urtekram.dk

Disse produkter består 90% af ris, hvilket betyder, at de antageligt indeholder stort set den samme mængde uorganisk arsen som almindelige riskiks. Derfor kan disse produkter, ligesom riskiks, heller ikke anbefales til børn.

Jeg vil dog gerne lige understrege, at jeg her i februar 2020 så på Urtekrams hjemmeside, at de nu har ændret navnene på ovenstående produkter, så de netop hedder noget med ris, nemlig Rice cakes. Det er som forbruger fantastisk, at de har valgt at ændre navnene, så det nu er helt klart, at det er riskiks.

 

Majskiks kan være et godt alternativ

Rigtig mange er glade for at bruge riskiks som et hurtigt mellemmåltid på farten. Ernæringsmæssigt er riskiks dog ikke særlig velegnede som et mellemmåltid, da de ikke indeholder særlig meget næring. Et bedre alternativ, rent ernæringsmæssigt, ville være at give dit barn brød, frugt, grøntsager eller syrnet mælkeprodukt som mellemmåltid. Men har du været glad for at bruge riskiks, kan du i stedet købe kiks lavet af majs. Det kunne for eksempel være en af disse varianter af majskiks:

Änglamark Majskiks koster ca. 7,50 kr og kan købes i Brugsen eller på coop.dk, Superbrugsen og Kvickly.

Levevis Majskiks koster 10,95 og kan købes i Føtex og Bilka

Majskiksene “365 Økologi – Hver dag” koster 6.95kr. og er købt i Fakta.

Ernæringsmæssigt er disse majskiks ikke bedre end riskiks, men de indeholder udelukkende majs og dermed intet uorganisk arsen. Indholdet af salt er også lavere i disse majskiks end saltindholdet i galetterne. På denne måde er majskiks altså bedre for dit barn.

 

Læs også artiklen “Undgå at købe riskiks i forklædning” 

 

Varier mellem de forskellige typer ris

Brune, røde og sorte ris er fuldkornsris. Fuldkornsris og produkter baseret på fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris. Varier derfor mellem de ristyper I spiser. Ristyper som har et lavt indhold af uorganisk arsen er:

  • Hvide ris (kogeposer)
  • Basmatiris
  • Jasminris
  • Risottoris
  • Sushiris
  • Grødris
  • Parboiled ris
  • Vilde ris (som egentlig er græs og ikke ris)

(Kilde:Fødevarestyrelsen)

Ud af ovenstående risvarianter er vilde ris og parboiled ris ernæringsmæssigt de bedste valg. De andre nævnte ristyper er stort set bare ren stivelse.

Ser man bort fra det høje indhold af uorganisk arsen, er fuldkornsris (de brune, røde og sorte ris) ernæringsmæssigt det bedste valg og vilde ris og parboiled ris det næstbedste valg.

Det er stadig ernæringsmæssigt fornuftigt at spise fuldkornsris, men bare ikke hver gang.

Arsen-indholdet er uafhængigt af, om risene er økologiske eller konventionelle.

Varier mellem mellem morgenmadsprodukter

Ligesom med ris er det også en god ide at variere mellem forskellige typer morgenmadsprodukter, så dit barn ikke får risbaserede morgenmadsprodukter (såsom rice krispies, risflager, choco pops, rispuder m.m.) hver dag.

Risbaserede morgenmadsprodukter og risflager indeholder nemlig halvt så meget arsen som fx. fuldkornsris og riskiks. Det lyder ikke af så meget, men det er faktisk en stor mængde. (Kilde:Fødevarestyrelsen)

 

Varier mellem de forskellige færdige grødblandinger

Vær også opmærksom på, at du ikke kun giver dit barn færdige grødprodukter baseret på ris. Er du i tvivl, så tag et kig på ingredienslisten. Står “risflager”, “fuldkornsris” eller “rismel” blandt de første ingredienser, kan indholdet af uorganisk arsen være højt. Du kan selvfølgelig stadig bruge produktet, men varier med andre grødblandinger uden ris.