Foto: Shutterstock

Nul tomme kalorier til de små

Barnets vægt tredobles i det første leveår, organerne undergår store forandringer, og i løbet af de to første leveår vokser hjernen til en størrelse på omkring 90 % af en voksen hjerne. Kravene til barnets mad i denne periode er meget store, og fejlernæring kan derfor få alvorlige konsekvenser for vækst og udvikling. Det kan endda medføre øget risiko for sygdomme senere i livet.

Faktum er, at små børn ikke spiser så meget. Derfor skal den mad de nu engang spiser, udelukkende være mad som giver barnet en masse næringsstoffer og vitaminer, der sørger for, at barnet kan vokse og udvikle sig optimalt.

Sukkerholdig mad og drikke såsom slik, kage, kiks, is, saftevand m.m. indeholder stort set kun tomme kalorier, og fylder derfor bare op uden at give barnet næring, som det kan vokse og udvikle sig af.

 

Hvor meget sukker må mit barn få?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under to år slet ikke får nogle tomme kcal i form af sukkerholdig slik, sodavand, kage, kiks og saftevand.

Sukker i begrænsede mængder som smagsgiver (fx. sukker på havregrød), er dog tilladt. Men det er alligevel bedre, at den søde smag kommer fra mad, som er naturligt sød, fx. frugt, for så får barnet samtidig vitaminer og fibre.

 

Klik til venstre på “gode råd til indkøb” og læs blandt andet om, hvilke madvarer du særligt skal være opmærksom på, indeholder meget skjult sukker