Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb-Brød

Når dit barn skal starte med at spise brød, så kan det være en god idé, at du måske vælger en anden type brød end den, som du vælger til resten af familien. Årsagen er, at det kan være godt at gå efter blødt brød, uden kerner og ikke for meget salt og sukker, når brødet er til børn under to år.

Læs mere om det her og få også konkrete forslag til, hvilke rugbrød og boller som du kunne vælge til dit barn.

 

Kig gerne efter saltindholdet

Brød indeholder ofte meget salt, som ikke er godt for børn. Derfor er det en god idé, at du går efter det brød, som indeholder mindst muligt salt. Gå dog efter at det som minimum ikke indeholder mere salt end det som man anbefaler voksne nemlig:

 

  • 1 g salt pr 100 g i brød, boller og brødmix
  • 1,2 g salt pr 100 g i rugbrød

 

Hold øje med tilsat sukker

Børn har heller ikke brug for tilsat sukker, og derfor anbefales det, at du vælger rugbrød og brød som har 0 g sukker pr. 100 g. Det er dog praktisk talt umuligt, med mindre du bager dit brød selv. Så gå efter så lidt som muligt og helst ikke over 5 g sukker pr. 100 g. Dette er retningslinjen for sukker i brød og boller til voksne.

 

Fedtindholdet må gerne være højt

Små børn har brug for meget energi til at vokse og udvikle sig. Fedt bidrager med mange kalorier og dermed meget energi, og derfor må fedtindholdet i brødet gerne være højt.

 

Kostfiberindholdet skal ikke være højt i alt barnets brød

Kostfibre har rigtig mange gode egenskaber såsom mæthed. Men den gode mæthedsevne er ikke kun positivt for små børn, da en for hurtig mæthed kan medføre, at det er svært for dem at spise nok, og dermed risikerer de at ikke få nok energi til at vokse og udvikle sig.

Derfor kan det være en god idé, hvis du går efter, at halvdelen af barnets brød er rugbrød og fuldkornshvedebrød, der ‘ligger tungt’ i hånden. Resten kan være hvidt brød og lettere grove brødtyper med et lavere fiberindhold.

 

Nøglehulsmærket kan være en hjælp, men kig stadig

Nøglehulsmærket sidder på det brød, som har et mindre indhold af blandt andet sukker og salt. Men, du skal være opmærksom på, at nøglehulsmærket er udviklet til voksne og ikke til børn. Det betyder, at du kan stå med noget brød, som har nøglehulsmærket, men som alligevel har et alt for højt indhold af sukker og salt i forhold til, hvad man vil anbefale børn.

Det bedste er derfor at vurdere næringsdeklarationen på dine varer.  Indkøbsguiden hjælper dig let med denne opgave, så du kan finde frem det brød, der er velegnet til børn under to år.

Men, har du ikke mulighed for at vurdere dine varer, så er det næstbedste at gå efter nøglehulsmærket, idet mærket leder dig frem til produkter, som har et mindre indhold af fx salt og sukker sammenlignet med den traditionelle vare.

 

Vælg blødt brød uden kerner

Når du skal vælge brød til et barn under to år, så er det hensigtsmæssigt, at brødet er blødt og uden kerner. Årsagen er, at små børn ikke tygger så godt, og derfor kommer kernerne ofte ud hele i den anden ende, uden at barnet får noget næring ud af dem. For mange kerner kan også let give løs mave. 

Læs også guiden “Vælg blødt rugbrød uden kerner”, hvor du får konkrete eksempler på rugbrød, som er gode valg til børn under to år.

Hvedebrød uden kerner

Vil du gerne give dit barn hvedebrød uden hele korn og kerner, så kunne det være eksempler som disse, der fås i de fleste supermarkeder. Alle produkterne lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for fedt, salt, sukker og fibre.

(Foto: Kohberg) Disse rugmildboller fra Kohberg koster ca. 22 kr. og kan købes i de fleste supermarkeder fx Superbrugsen, Føtex m.fl.

(Foto: Schulstad) Også disse yoghurtboller fra Schulstad findes i mange supermarkeder som fx Rema 1000, Superbrugsen, Bilka, Føtex, coopmad.dk. De koster ca. 17-19 kr.

Vil du give dit barn økologiske hvedeboller uden korn og kerner, så er det straks en større udfordring. Der findes ofte ikke nogen på hylderne, men mange steder findes de i fryseboksen. De fleste boller her er dog lavet med hvedemel, hvilket giver en bolle med færre næringsstoffer end de ovenstående.

At fiberindholdet er lavt, gør dog ikke noget, idet små børn ikke behøver så mange fibre. Dog er det desværre ikke lykkedes os at finde et eksempel til dig fra de gængse supermarkeder, hvor bollen både var økologisk, uden korn og kerner og med et saltindhold på max 1 g og sukkerindhold på max 5 g, som Fødevarestyrelsen anbefaler.