Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
brev
fodevare
vidste_du_at
Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb-Brød

Når dit barn skal starte med at spise brød, så kan det være en god idé, at du måske vælger en anden type brød end den, som du vælger til resten af familien. Årsagen er, at det kan være godt at gå efter blødt brød, uden kerner og ikke for meget salt og sukker, når brødet er til børn under to år.

Læs mere om det her og få også konkrete forslag til, hvilke rugbrød og boller som du kunne vælge til dit barn.

 

Kig gerne efter saltindholdet

Brød indeholder ofte meget salt, som ikke er godt for børn. Derfor er det en god idé, at du går efter det brød, som indeholder mindst muligt salt. Gå dog efter at det som minimum ikke indeholder mere salt end det som man anbefaler voksne nemlig:

 

  • 1 g salt pr 100 g i brød, boller og brødmix
  • 1,2 g salt pr 100 g i rugbrød

 

Hold øje med tilsat sukker

Børn har heller ikke brug for tilsat sukker, og derfor anbefales det, at du vælger rugbrød og brød som har 0 g sukker pr. 100 g. Det er dog praktisk talt umuligt, med mindre du bager dit brød selv. Så gå efter så lidt som muligt og helst ikke over 5 g sukker pr. 100 g. Dette er retningslinjen for sukker i brød og boller til voksne.

 

Fedtindholdet må gerne være højt

Små børn har brug for meget energi til at vokse og udvikle sig. Fedt bidrager med mange kalorier og dermed meget energi, og derfor må fedtindholdet i brødet gerne være højt.

 

Kostfiberindholdet skal ikke være højt i alt barnets brød

Kostfibre har rigtig mange gode egenskaber såsom mæthed. Men den gode mæthedsevne er ikke kun positivt for små børn, da en for hurtig mæthed kan medføre, at det er svært for dem at spise nok, og dermed risikerer de at ikke få nok energi til at vokse og udvikle sig.

Derfor kan det være en god idé, hvis du går efter, at halvdelen af barnets brød er rugbrød og fuldkornshvedebrød, der ‘ligger tungt’ i hånden. Resten kan være hvidt brød og lettere grove brødtyper med et lavere fiberindhold.

 

Nøglehulsmærket kan være en hjælp, men kig stadig

Nøglehulsmærket sidder på det brød, som har et mindre indhold af blandt andet sukker og salt. Men, du skal være opmærksom på, at nøglehulsmærket er udviklet til voksne og ikke til børn. Det betyder, at du kan stå med noget brød, som har nøglehulsmærket, men som alligevel har et alt for højt indhold af sukker og salt i forhold til, hvad man vil anbefale børn.

Det bedste er derfor at vurdere næringsdeklarationen på dine varer.  Indkøbsguiden hjælper dig let med denne opgave, så du kan finde frem det brød, der er velegnet til børn under to år.

Men, har du ikke mulighed for at vurdere dine varer, så er det næstbedste at gå efter nøglehulsmærket, idet mærket leder dig frem til produkter, som har et mindre indhold af fx salt og sukker sammenlignet med den traditionelle vare.

 

Vælg blødt brød uden kerner

Når du skal vælge brød til et barn under to år, så er hensigtsmæssigt, at brødet er blødt og uden kerner. Årsagen er, at små børn ikke tygger så godt, og derfor kommer kernerne ofte ud hele i den anden ende, uden at barnet får noget næring ud af dem. For mange kerner kan også let give løs mave.

Det anbefales også, at du ikke køber brød med solsikkekerner og hørfrø hver gang, fordi det indeholder tungmetallet cadmium. For store mængder af cadmium kan på længere sigt give nyreskader (Kilde: Altomkost.dk).

Du får her nogle konkrete eksempler på, hvilke rugbrød og boller, som kunne være gode for dit barn. Der findes mange så dette er blot et lille udpluk. Alle eksemplerne lever op til retningslinjer for sukker, salt, fedt og fibre som forklaret ovenover. 

Mørkt rugbrød uden kerner

De ikke-økologiske koster 5,50 kr., mens den økologiske variant koster 9,50 kr. Den økologiske variant fås primært i Coops butikker som Irma, Brugsen og Kvickly. De almindelige varianter findes i de fleste supermarkeder.

Bondebrød

 

Brødene koster 5,25-8 kr. Findes i de fleste butikker. Jeg har endnu ikke stødt på nogle økologiske varianter.

Hvedebrød og boller

Brødene findes i de fleste fysiske supermarkeder samt i onlinesupermarkederne såsom nemlig.com, Coop Mad og osuma.dk.

Priserne ligger på ca. 7,95-17kr.

Ønsker du at give dit barn økologiske hvedebrød og boller uden korn og kerner, så er det straks en større udfordring. Der findes ofte ikke noget på hylderne, men mange steder findes de i fryseboksen. Det kunne fx være disse:

Økologisk hvedebrød og boller (frost)

Priserne ligger mellem 14-34 kr. Der findes få varianter i discountbutikkerne som Netto, Fakta og Rema 1000 og et større udvalg i butikker såsom Brugsen og Irma samt netbutikker såsom nemlig.com samt Coop Mad.

Når barnet bliver ældre, kan du begynde at præsentere det for mere hårde brødtyper som fx knækbrød, skorper, tvebakker m.m.