Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Er det en fordel at købe økologisk frugt?

Indholdet af næringsstoffer er ikke markant forskellig, om du vælger konventionel eller økologisk frugt. Den største forskel mellem økologiske og konventionelle fødevarer er indholdet af giftstoffer (pesticider).

Konventionelt frugt, både danske og udenlandske, indeholder nemlig ofte rester af sprøjtemidler.

Der er reel videnskabelig usikkerhed om, hvordan rester af sprøjtemidler eventuelt påvirker vores sundhed og helbred i negativ retning. Blandt andet vurderer forskerne, at sprøjtemidler kan bidrage til den samlede ”cocktail” af problematiske kemikalier, som forbrugerne dagligt udsættes for fx fra møbler, kosmetik m.m. . De påpeger samtidig, at en stor del af de sprøjtemidler, der anvendes i EU, aldrig er blevet testet for mulige hormonforstyrrende effekter. Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at bidrage til en række uønskede effekter. Det gælder for eksempel lavere sædkvalitet og for tidlig pubertet (kilde: Forbrugerrådet Tænk)

Forskningen tyder på, at nogle sprøjtemidler kan have en negativ effekt på udviklingen af børns/fostres hjerner.  Det er blandt andet stofferne Chlorpyrifos og Chlorpyrifosmethyl, som primært findes i citrusfrugter som appelsiner og mandariner/klementiner, grape, bananer mfl. (Kilde: “Human health implications of organic food and organic agriculture”)

Så er det en fordel at give sit barn økologiske frugter? Ja, hvis du gerne vil være på den sikre side.

Der er også international enighed om, at børn bør udsættes for så lidt potentiel skadelig kemi som muligt, fordi deres krop og hjerne er i udvikling og derfor særligt sårbare over for kemikalier, selv i meget små mængder.(kilde: Forbrugerrådet Tænk ).

Risikoen for at få sprøjtegifte er især stor, når vi sætter tænderne i konventionel udenlandsk frugt.

Ønsker du at begrænse dit eller dit barns indtag af sprøjtegiftrester, så køb økologisk frugt.  De økologiske varianter er nemlig fri for sprøjtegift.

Læs også “8 fødevarer du spiser i julen der ofte indeholder rester af sprøjtegift”

 

Sprøjtemidler sidder også i frugtkødet

Foto: Shutterstock

Nogle sprøjtemidler sidder på overfladen, andre sidder i frugtkødet. Derfor kan du ikke være sikker på, at du fjerner alle rester af sprøjtemidler ved at skylle frugt. Men ved at skylle frugt og grønt fjerner du også nogle bakterier, virus og snavs (Kilde: Kendkemien.dk).

Heller ikke ved at skrælle frugt kan du være sikker på at fjerne sprøjtemidler. Konventionelle mandariner, klementiner og andre citrusfrugter kan indeholde rester af sprøjtemidler. Mange plantager bliver nemlig sprøjtet med pesticider for at undgå angreb af insekter, svampesygdomme og ukrudt. Sprøjteresterne fra skrællen på de konventionelle mandariner og klementiner ender på dine fingre, når du piller frugten. Derfor er det en god idé at vaske fingre, når du har skrællet frugten (Kilde:Tænk.dk)

Ønsker du at begrænse dit eller dit barns indtag af sprøjtegiftrester, så køb økologisk frugt.  De økologiske varianter er nemlig fri for sprøjtegift (Kilde:Kendkemien.dk).

 

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan købe økologisk?

Har du ikke mulighed for at købe al frugt økologisk, så kommer du langt ved at skifte følgende fire frugter ud med de økologiske af slagsen.

  • Æbler
  • Pærer
  • Vindruer
  • Jordbær
  • Appelsiner
  • Mandariner/klementiner

Har du ikke mulighed for det, så kan du også vælge de danske varianter frem for de udenlandske, idet de indeholder færre spøjtegiftrester end de udenlandske frugter.

Læs mere om sprøjtemidler i ikke-økologiske fødevarer

(Kilde: Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets årlige pesticidkontrol: “Pesticidrester i fødevarer 2018” fra 2019 , DTUs rapport Pesticide Residues Results from the period 2004-2011, DTU Fødevareinstituttet.)

 

Sæson er godt for dig, din pengepung og miljøet

Ved at vælge frugter som følger den danske sæson, så er du som forbruger medvirkende til at formindske belastningen af klimaet, fordi du på den måde får reduceret klimaudledningen fra transport af fødevarer fra andre lande.

Gevinsten for dig er, at det er billigere at købe sæsonvarer, og du sikrer dig, at du får variation i, hvad du spiser af frugt og grønt. Smagsmæssigt vinder du oftest også en masse ved at vælge sæsonens frugt og grønt.

Kan du huske, hvornår det er sæson for de forskellige typer frugt og grønt i Danmark? Hvis ikke, så er der hjælp at hente i sæsonoversigten