Foto: Sutterstock
Grød sund, billig og nærende mad
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at grød udgør en stor del af barnets mad, når det begynder at gå fra modermælk til almindelig mad. Det er derfor en god idé, at give dit barn grød om morgenen. Men også når barnet bliver større, er det ernæringsmæssigt en god idé at give sit barn grød, da det er nærende og mætter i lang tid. Og så er det ovenikøbet billigt.
Start op med blød grød
Grød lavet af majs-, hirse- og boghvedemel er velegnet som den allerførste mad, hvis dit barn er 4-6 måneder og lige begyndt at spise mad. Disse grødtyper smager nemlig mildt og har en findelt og cremet konsistens. Når barnet har vænnet sig til den bløde grød, kan du begynde at bruge flager eller gryn – fx hirseflager og havregryn – som giver en mere ”fnugget” konsistens. Øllebrød, havregrød og fuldkornsgrød bidrager med mange gode næringsstoffer og fibre og kan være med til at forebygge forstoppelse.
Grød er også ideelt som et mellemmåltid
Grøden behøver ikke at blive serveret varm. Den kan også sagtens serveres kold, og her fungerer den rigtig godt som et mellemmåltid. Så har du en rest grød fra om morgenen eller dagen før, så kan du blot ”fortynde” lidt med modermælk eller modermælkserstatning og evt. komme frugtmos på.
Dette måltid er nemt at have med på tur i en lille bøtte. Laver du grøden tilpas tynd med opblandet modermælkserstatning/modermælk og evt. frugtmos, kan du også komme blandingen i en doodlebag eller madpose, og så har du din egen lille nærende “grødsmoothie”.
Giv ikke dit barn rismelsgrød hver dag
Rismelsgrød er også en mild og blød grødtype, som derfor er god når barnet først begynder at spise almindelig mad. Men det anbefales ikke, at du giver dit barn rismelsgrød hver dag, idet det indeholder uorgansik arsen, som kan være kræftfremkaldende i for store mængder. Variér derfor mellem de forskellige grødtyper. Læs mere om uorgansik arsen i risprodukter her