Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Kan jeg give mit barn færdiglavet grød?

I de fleste større butikker i dag, findes mange forskellige typer af færdiglavet grødprodukter. Produkterne er oftest beregnet til barnets første mad og første år. På det enkelte produkt står der, hvilken alder barnet bør have, før man serverer produktet.

Hvis du ikke har mulighed for, at lave grød selv så kan du godt bruge færdiglavet grødprodukter i overgangsperioden fra mælk til almindelig mad. Men du skal være opmærksom på at, indholdet i de færdiglavet grød produkter hurtigt vil være for findelt og konsistensen for blød. Så når barnet ved 6-7-månedersalderen skal begynde at træne tyggefunktionen og lære madens tekstur at kende, er produkterne ikke velegnede, hvis de udgør for stor en del af barnets mad.

 

Hold øje med sukkerindholdet

Desuden er grødprodukterne ofte meget søde i smagen, fordi de indeholder forskellige former for sukker. Sukkeret er tilsat både for at gøre grøden sød og for at sikre, at energiindholdet i grøden er højt nok. De søde grødprodukter kan derfor ikke anbefales, når børnene i overgangsperioden skal lære, at maden smager anderledes end den søde modermælk (Kilde: Sundhedsstyrrelsen).

Se eksemplet her med med økologisk Müsligrød med banan og æble. Her kan du se, at mængden af tilsat sukker er stor. Almindeligvis, så ville man ikke anbefale mere end max 9 g tilsat sukker pr. 100g.

Grødprodukter er ofte tilsat vitaminer og mineraler

Mange børnemadsprodukter er tilsat vitaminer og mineraler i forskellige mængder. Som du kan se på ovenstående eksempel, så fremgår det af både ingredienslisten og næringsdeklarationen, hvilke vitaminer og mineraler produktet er tilsat. Hjemmelavet grød og mos har et naturligt indhold af de vitaminer og mineraler og andre stoffer, som barnet har brug for. Desuden har man med hjemmelavet grød og mos mulighed for at give maden en grovere tekstur, forskellig konsistens og en mere varieret smag.