Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Noget af det sundeste, man kan gøre både for sig selv og sine børn, er at variere den mad, man spiser. På den måde sikrer man sig, at man får mange forskellige vigtige næringsstoffer, men man undgår også, at man får for meget af fx uønsket kemi, som kan være i maden. Det kunne fx være uorganisk arsen, som findes i ris og har vist sig at være kræftfremkaldende. Især børn får hurtigt for meget uorgansik arsen.

Du kan her læse mere om korn og bulgur, som er bud på sunde og klimavenlige alternativer til ris.

 

Perlespelt, perlerug og perlebyg har et højt fiberindhold

Begrebet ”perle” henviser til måden, de forskellige kornarter er behandlet på. Med en specialmaskine fjerner man kornets yderste grove skal, og herefter poleres kernen. Det betyder, at perlespelt, perlerug og perlebyg ikke er fuldkornsprodukter.

Dog er fiberindholdet stadig højt, mellem 6,7-11,5 g pr. 100 g (ukogt), da de fleste af skaldelene er bevaret. Til sammenligning så har almindelige hvide ris et kostfiberindhold på 0,7 g pr. 100 g, og brune ris har et kostfiberindhold på 2,4 g pr. 100 g (Kilde: Altomkost.dk).

Det kunne fx være produkter som disse:

Findes i større supermarkeder såsom Brugsen, Irma, Kvickly, Føtex, Bilka og Rema100 samt i helsekostbutikker og online supermarkeder såsom nemlig.com, rema100.dk og Coopmad.dk. Koster mellem ca 17kr.

 

Hvedekerner er et fuldkornsprodukt

Kunne du godt tænke dig, at få mere fuldkorn ind i familiens mad, så kunne hvedekerner være et bud. Hvedekerner er nemlig et fuldkornsprodukt, da hele kernen er med. Det betyder også, at hvedekerner har et højt indhold af vitaminer og mineraler. Kostfiberindholdet er 11 g pr. 100 g.

 

Bulgur er sundt i en fart

Bulgur er knækkede hvedekerner, der er kogte og tørrede. Derfor kræver de meget kort tilberedningstid.
Bulgur findes også som fuldkornsbulgur, hvilket betyder, at hele kernen er med. Både almindelig bulgur og fuldkornsbulgur har et højt indhold af vitaminer og mineraler samt kostfibre.

Kostfiberindholdet i almindelig bulgur er 7,7 g pr. 100 g.

Kostfiberindholdet i fuldkornsbulgur er 13 g pr. 100 g.

Det kunne fx være en pakke som en af disse:

Findes i større supermarkeder såsom Brugsen, Irma, Kvickly, Føtex, Bilka og Rema100 samt i helsekostbutikker og online supermarkeder såsom nemlig.com, rema100.dk og Coopmad.dk. Koster mellem 14-17kr.