Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Når man står og skal vælge morgenmadsprodukter, så skal man være særligt opmærksom på, at det er en fødevaregruppe, som kan skjule en stor mængde sukker, men også salt. Du kan derfor her læse, hvor meget salt og sukker det anbefales, at der max bør være i morgenmadsprodukter. Du kan også læse om retningslinjerne for fedt og fibre i morgenmadsprodukter.

Læs også artiklen “Pas på, at emballagen på dit morgenmadsprodukt ikke snyder dig”

 

Se godt efter sukkerindholdet

Og navnlig sukkerindholdet kan være en rigtig god idé, at kigge efter idet mange morgenmadscerealier er tilsat meget sukker, også de produkter som henvender sig til børn. Til børn under to år anbefaler man morgenmadsprodukter uden tilsat sukker

I tabellen nedenfor kan du se eksempler på forskellige morgenmadsprodukter og se deres indhold af energi, tilsat sukker, kostfibre, fedt og salt pr. 100 g. Læg specielt mærke til de produkter, som henvender sig direkte til børn. Få af dem lever op til anbefalingerne.

 

Læs også ugens fokusvare All bran regular

 

Find sukkeret på varedeklarationen

I næringsdeklarationen kan du se, hvor meget sukker der er i varen pr. 100 g. Sukkerindholdet står lige nedenunder “Kulhydrat” som “Heraf sukkerarter”. Se her på denne pose mysli

På myslien her, er der 24 g sukker pr. 100 g. Er det meget? eller er det okay? Indkøbsguiden hjælper dig med at vurdere, om sukkerindholdet i dine varer, lever op til anbefalingerne. Her ville du kunne se, at den anbefalede mængde for tilsat sukker i mysli, er 9 g pr. 100g. Se mere i indkøbsguiden her. 

 

Sukkeret kan skjule sig under forskellige navne

Står det ikke anført i næringsdeklarationen, kan du kigge i ingredienslisten. Sukkeret kan dog skjule sig under mange forskellige navne:

  • Sukker / rørsukker / sukrose / sakkarose
  • Glukose / dextrose / druesukker
  • Frugtsukker / fruktose
  • Maltsukker / maltose
  • Honning
  • Sirup
  • Isoglukose (high Fructose Corn Syrup (HFCS))
  • Invertsukker
  • Glukosesirup

En god tommelfingerregel er, at sukkerindholdet er for højt, hvis du finder en betegnelse for sukker på en af ingredienslistens første 3-4 pladser. Listen skal nemlig begynde med det produkt, der er mest af i produktet.

 

Se også efter saltindholdet

Rigtig mange er gode til at kigge efter fedt og sukker, men salt er vi ikke helt ligeså gode til at kigge efter. Sundhedsmæssigt giver det dog rigtig god mening at kigge efter salt, specielt i morgenmadsprodukter, som ofte er en kilde til meget salt. Både danske voksne og børn får for meget salt, og det er skadeligt.

Læs artiklen “Spiser dit barn også for meget salt?”

Der er ikke lavet nogle anbefalinger for salt i morgenmadsprodukter til børn, kun til voksne. Til voksne anbefales det, at salt i morgenmadsprodukter maks. bør være 1 g salt pr. 100 g. Men da børn generelt kun anbefales halvt så meget salt dagligt, vil det give god mening at gå efter så lidt salt som muligt også i morgenmadsprodukter. Så kan du finde morgenmadsprodukter, som indeholder mindre end 1 g salt pr. 100 g, er dette optimalt for dit barn.

Se eksempler på saltindhold i forskellige morgenmadsprodukter i skemaet længere op på siden.

 

Nøglehulsmærket kan være en hjælp

Nøglehulsmærket sidder på de morgenmadsprodukter, som har et mindre indhold af sukker, salt og fedt samt flere kostfibre, og derfor kan mærket være en hjælp for dig. Men du skal være opmærksom på, at Nøglehulsmærket er udviklet til voksne og ikke til børn. Det betyder, at du kan stå med et morgenmadsprodukt, som har nøglehulsmærket, men som har et alt for højt indhold af fx salt i forhold til, hvad man vil anbefale børn.

Du skal også være opmærksom på, at nøglehulsmærket er et ernæringsmærke, som udelukkende forholder sig til indholdet af næringsstoffer i dine varer. Så er det også vigtigt for dig fx at undgå pesticidrester, tilsætningsstoffer, sødestoffer m.m., så hjælper Nøglehulsmærket dig ikke. Så skal du fx finde en vare, som både har Nøglehulsmærket og Økologimærket.

 

Fedtindholdet må gerne være højt

Små børn har brug for meget energi til at vokse og udvikle sig. Fedt bidrager med mange kalorier og dermed meget energi, og derfor må fedtindholdet i morgenmadsprodukter gerne være højt.

 

Kostfiberindholdet behøver ikke at være højt

Kostfibre har rigtig mange gode egenskaber såsom mæthed. Men den gode mæthedsevne er ikke kun positiv for små børn, da en for hurtig mæthed kan medføre, at det er svært for dem at spise nok, og dermed risikerer de ikke at få nok energi til at vokse og udvikle sig. Derfor behøver kostfiberindholdet i barnets morgenmadsprodukter ikke at være højt. Læs mere om børn og fibre her

 

Havregryn er godt, også med sukker på toppen

Det mest ideelle morgenmadsprodukt, for både børn og voksne er et produkt, som ikke er tilsat sukker eller salt. Det er faktisk meget vanskeligt at finde.

En af de eneste produkter der findes er havregryn, og havregryn er også ernæringsmæssigt det bedste morgenmadsprodukt. Det skyldes at havregryn ikke indeholder salt, har et højt kostfiber- og fuldkornsindhold samt et lavt indhold af sukker. Det gælder også, selvom du kommer et par teskefulde sukker på.

På trods af sukkertoppen ligger havregrynsportionen langt under de fleste populære morgenmadsprodukter, når det gælder indhold af sukker.