Foto: Shutterstock
Hvilken fedtstoffer er de sundeste?
Hvor sund eller usund et fedtstof er, defineres primært ud fra forholdet mellem de mættede og umættede fedtsyrer. Det umættede fedt kaldes som sagt det “gode fedt”. Navnet har det fået fordi, netop denne type fedtstof har en positiv indvirkning på vores sundhed og børns udvikling modsat det mættede fedt, som kaldes ”det dårlige fedt”. Det kan i for store mængde have en negativ indvirkning på børns sundhed så som forhøjet kolesterol. Det dårlige fedt findes primært i animalsk fedtstof såsom smør, blandingsprodukter og hård margarine.
Umættede fedt findes primært i vegetabilske olier og derfor er de som udgangspunkt et sundere valg end smør, blandingsprodukter og margarine.
Hvilken en olie er så den sundeste?
Hvor sund eller usund en olie er, defineres primært også ud fra forholdet mellem de mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer samt forholdet mellem n-6- og n-3-fedtsyrerne. N-6- og n-3-fedtsyrerne er essentielle fedtsyrer, hvilket betyder, at det er fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan lave, og derfor skal vi have dem fra vores mad. Man har dog fundet ud af, at det bedste for kroppen er, at der er en balance imellem de to fedtsyrer, dvs. at der ikke er en overvægt af den ene type, da det kan have negative konsekvenser for vores sundhed. Og her ser vi desværre, at vi danskere får langt mere n-6–fedtsyrer end n-3–fedtsyrer, hvilket primært skyldes, at n-6–fedtsyrer findes i store mængder i billige planteolier, som bliver brugt til færdigretter, kage, dressinger m.m. Derfor er det godt at gå efter olier med højt indhold af n-3–fedtsyrer og lavt af n-6–fedtsyrer.
Nedenfor kan du se, hvordan man kan inddele de forskellige olier i forhold til indholdet af mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer samt forholdet mellem n-6- og n-3-fedtsyrerne.
DE SUNDESTE OLIER | DE MIDDELSUNDE OLIER | DE MEST USUNDE OLIER |
Olivenolie | Vindruekerneolie | Kokosolie |
Rapsolie | Majsolie | Palmeolie |
Rapskimolie | Solsikkeolie | Palmekerneolie |
Hørfrøolie | Sojaolie | |
Tidselolie | ||
Hvedekimolie | ||
Sesamolie | ||
Valnøddeolie | ||
Avocadoolie | ||
Jordnøddeolie | ||
Kilde: DTUs fødevaredatabase Fridafood
Fødevarestyrelsen mener, at oliven- og rapsolie er de sundeste fedtstoffer, du kan bruge i det daglige. Dette skyldes at fedtsyresammensætningen i disse olier er god (Kilde: Altomkost.dk).
Men fedtsyrersammensætning er en ting, og smag er en anden ting. Så selvom at fx kokos- og jordnøddeolie har en dårligere sammensætning af fedtsyrer end raps- og olivenolie, så er det jo slet ikke ensbetydende med, at man ikke skal spise det. Tit så kan netop disse olier være med til lige at hæve en lidt kedelig ret op til et højt gastronomisk niveau. Så tænk som med alle mulige andre fødevarer i variation, og hvad det er, du skal bruge det til.