Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Det er primært fedt og salt, som er relevant for dig at kigge efter på en næringsdeklaration, når du skal finde en ost til dit barn, som ernæringsmæssigt er et godt valg.

Du får derfor her råd til, hvor meget fedt og salt, der optimalt set, bør være i en ost til små børn.

 

Anbefalinger for salt i skæreost

Der er ikke lavet nogle anbefalinger for, hvor meget salt der maks. må være i ost til børn. Til voksne anbefaler man max 1,6 g salt pr. 100 g.

Voksne tåler mere salt end børn, og derfor er voksnes anbefalede daglige maks. indtag af salt også over det dobbelte. Derfor giver det rigtig god mening, hvis du kan finde en ost, hvor mængden af salt ligger under anbefalingen til voksne. Så kan du finde noget en ost med et maks. indhold under 1,6 g salt pr. 100 g, så vil det være optimalt.

Her ser du varedeklarationen på en almindelig Klovborg i skiver. Saltindholdet her er 1,7 g salt pr 100 g, altså højere end den anbefalet mængde salt til voksne og derfor også langt mere end den anbefalede mængde salt til børn.

Foto: Fødevareguiden

Fastost indeholder ti gange så meget salt som smøreost

Selvom ost er en rigtig god kilde til kalk, så kan det være en god idé at tænke på hvilken type ost, du tilbyder dit barn. Alle typer ost er nemlig gode kalkkilder, men deres indhold af salt varierer meget. Se eksempel her

En almindelig skive ost (25 g) indeholder 0,5 g salt. Mængden af smøreost til et stykke brød vil være ca. 15 g.

Den indeholder til sammenligning 0,05 g salt dvs. 1/10 af skiveosten. Se illustrationen her på  Fødevarestyrelsens hjemmeside 

0,5 g salt lyder måske ikke af så meget, men sammenholder man det med anbefalinger for salt til børn under et år og to år, ja så bliver det pludselig meget. Børn under et år anbefales nemlig max at spise 1,6 g salt pr. dag, og børn under to år anbefales max at spise 2,1 g salt om dagen.

 

Friskost anbefales ikke til børn under to år

Friskoste såsom hytteost, kvark og rygeost anbefales ikke til børn under to år, da proteinindholdet er for højt. Læs mere her 

 

Børneoste indeholder langt mere salt end anbefalet

Mange af os tænker nok, at når en madvare decideret henvender sig til børn, så er de sunde, for man laver vel ikke madvarer til børn, som ikke er gode for dem, vel? Her må jeg desværre sige jo, det gør man. Og ostehaps er et godt eksempel.

Lillebror Ostehaps indeholder nemlig 3,5 g salt pr. 100 g, hvilket er over dobbelt så meget som anbefalet. Anbefalingen lyder nemlig, som sagt,1,6 g salt pr. 100 g.

Det høje saltindhold betyder, at én ostehaps indeholder 0,7 g salt. Sammenholder man denne saltmængde med anbefalingerne for salt til børn under to år, ja så giver Ostehaps en stor mængde salt. Anbefalingen lyder nemlig på 1,6 g salt om dagen til et barn på under to år.

Vælger du den økologiske variant af Lillebror Ostehaps, så skal du være opmærksom på, at saltindholdet er fuldstændig det samme, nemlig 3,5 g salt pr. 100 g.

Selvfølgelig kan man sagtens forkæle sine børn med en Ostehaps eller anden form for børneost. Det giver blot god mening ikke at servere det til hverdag og generelt se på saltindholdet af sit barns mad som helhed.

Læs også artiklen “Spiser dit barn også for meget salt?”

 

Anbefalingerne for fedtindholdet i ost

Små børn har brug for lidt højere fedtprocenter i mejeriprodukter end større børn og voksne. Derfor så behøver du ikke, at vælge fedtfattig ost til børn under to år (Kilde: Sundhedsstyrelsen). Helt konkret så betyder det, at fedtindholdet gerne må være over 17 g fedt pr. 100 g (17%)/30+. 

 

 

Læs også artiklen “Sådan skal du forstå + og % betegnelsen på din ost”