Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Er nogle æg sundere end andre?

På hylderne finder du både æg fra burhøns, fritgående høns, skrabeæg og økologiske æg. Prisforskellen er til at få øje på, men er det overhovedet sundere at vælge den ene type æg frem for den anden?

Økologiske høns bliver fodret med økologisk foder, græs og rodfrugter, hvor konventionelle høns bliver fodret med konventionelt foder. Om det har en betydning for æggets ernæringsmæssige værdi og din sundhed, er man lidt uenige om herhjemme. De svenske sundhedsmyndigheder derimod kom i 2010 frem med en stor videnskabelig undersøgelse, som entydigt viste, at økologiske æg er sundere end konventionelle æg. Blandt andet fandt man, at økologiske æg har højere indhold af omega-3, karotener (op til fem gange så meget), vitamin B12 og jod, mens vitamin K er det eneste, som der er lidt lavere indhold af i økologiske æg i forhold til buræg og skrabeæg.

Kilde: Livsmedelsverket

Men uanset hvilken type æg du vælger, så er æg sundt for dit barn.

 

Hvad er forskellen på de forskellige typer æg?

I Danmark findes fire forskellige typer af æg:

  • buræg
  • skrabeæg
  • æg fra fritgående høns
  • økologiske æg.

For ca. 25 kr. kan du købe 15 buræg eller otte økologiske æg. Men hvad er det egentlig, du betaler mere for, når du fx vælger økologiske æg frem for buræg?

Forskellen fra det ene æg til det andet ligger i de forhold, hønerne lever under – og i den føde, de får. Om æggene er hvide eller brune, det afhænger af racen – og farven på skallen har ingen indflydelse på smag eller sundhed.

Nedenfor i skemaet kan du se de væsentligste forskelle i de fire typer af æg.

Kilde: Danæg.