Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
brev
fodevare
vidste_du_at
Billedet er fra Shutterstock

Fjerkræ

Fjerkræ er ligesom kød og fisk en god kilde til blandt andet jern. Fra barnet er seks måneder, skal det have kød, fjerkræ eller fisk hver dag for at få tilstrækkeligt med jern (kilde: Sundhedsstyrelsen).

Fjerkræ såsom kylling og kalkun er sammen med fisk godt at starte med, når dit barn begynder at spise almindelig mad. Senere kan det introduceres til andre kødtyper.

 

Er det sundere at spise lyst kød fremfor rødt kød?

Fjerkræ såsom kylling og kalkun defineres, ligesom fisk og skaldyr, som lyst kød. Hvorimod okse-, kalve-, svine- og lammekød defineres som rødt kød, uanset om det er gennemstegt eller ej. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man begrænser det røde kød til 700 g (råt) om ugen, idet der er set en sammenhæng mellem mængden af rødt kød og udviklingen af forskellige former for kræft. Der er ikke set den samme sammenhæng mellem udviklingen af kræft og lyst kød, fisk og skaldyr (Kilde: Cancer.dk).

Dermed ikke sagt, at du udelukkende skal servere lyst kød ved middagsbordet, og at rødt kød er bandlyst. Det handler blot om at tænke på at variere typen af kød, da det røde kød kan blive sundhedsskadeligt i for store mængder.

 

Kylling i lage er forarbejdet kød

Meget fersk kylling er tilsat saltlage. Det skal stå på varedeklarationen, hvis kyllingen er tilsat en saltlage. Vælger du disse produkter, så skal du være opmærksom på, at det går ind under kategorien forarbejdet kød.

Det forarbejdede kød kan defineres som kød, der er røget, saltet og nitritkonserveret kød, fx kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser (alle slags, også kylling) og bacon (alle typer bacon, også kalkun). Problemet med det forarbejdede kød er, at det øger risikoen for kræft, og derfor anbefales det, at vi begrænser vores indtag af denne type madvarer. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at vi begrænser denne type madvarer til et absolut minimum, fx ved festlige lejligheder (Kilde: Cancer.dk).

 

Er økokylling sundere end konventionel kylling?

Forskningen kan ikke bevise, at økologisk mad er sundere at spise end de konventionelle fødevarer. Til gengæld er det en kendsgerning, at de økologiske produkter har et lavere indhold af pesticider og tilsætningsstoffer og ofte flere mineraler og antioxidanter (Kilde: Videnskab.dk).

Men uanset om du vælger økologisk kylling eller ej, så er kylling stadig sundt for dit barn.

 

Hvad er forskellen økologiske og konventionelle kyllinger?

(Kilde: Økologisk landsforening)

Så det du betaler mere for, hvis du kommer en økokylling i kurven er, at kyllingen har haft bedre levevilkår, og at der er flere omkostninger forbundet med en økokylling frem for en konventionel kylling, idet en økokylling fx lever længere og kræver dyrere foder.

 

Læs også artiklen “Hvorfor betale over fire gange så meget for en økokylling?”

 

Hvad betyder det, når min kylling har et -mærke

Kyllinger mærket med er ligesom økokyllinger ofte dyrere end en kylling uden mærket. Men hvad betaler man mere for? Man betaler for, at kyllingen som udgangspunkt har haft de samme levevilkår som økologiske høns, bortset fra økologisk foder. Sagt på en anden måde, så er det konventionelle kyllinger, der har samme levevilkår som økologiske høns.

Ofte er der stillet større krav til dyrevelfærden, når en vare er mærket med frem for de varer, som kun er mærket med økomærket. 

 

Fjerkræ og klima

Udover at det ser ud til, at lyst kød såsom kylling har en større sundhedsmæssig værdi end fx oksekød, så er lyst kød også et plus for klimaet sammenlignet med oksekød. Kyllingekød har nemlig sammen med svin og fisk et klimaaftryk på kun en fjerdedel af oksekøds klimaaftryk (Kilde: Forbrugerrådet Tænk).

Kigger du til og med på varedeklarationen og ser, hvor den er produceret og evt. slagtet, så vil det give endnu mere positiv genklang for klimaet, hvis du vælger en kylling, som er produceret og slagtet herhjemme, hvor transporten dermed er minimal.