Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Små børn har brug for mere fedt end voksne

Rigtig mange voksne er meget bevidste om at købe fedtfattigt kød, hvilket også giver rigtig god mening for voksne og større børn. Men børn under 2 år har brug for lidt mere fedt i maden end større børn og voksne, og derfor er det en fordel, at du ikke giver dit barn fedtfattigt kød hver gang. Fx når der købes hakket kød, så må fedtprocenten gerne være over 10 g fedt pr. 100 g. Serveres fedtfattigt kød, så tænk på at tilsætte lidt fedtstof såsom en smørklat på kartoflerne eller lidt olie på de kogte grøntsager.

 

Kom ikke kun det røde kød i din kurv

Sundhedsstyrelsen anbefaler at vokse kun indtager 700 g råt og 500 g tilberedt rødt kød om ugen. At kødet er rødt handler ikke om, hvorvidt det er gennemstegt eller ej. Rødt kød defineres som okse-, kalve-, lamme- og svinekød. Årsagen er, at der er set en sammenhæng mellem mængden af rødt kød og udviklingen af især forskellige kræftformer (Kilde: Cancer.dk).

Man har ikke lavet studier på børn og mængden af rødt kød men det er sandsynligt at der er en sammenhæng.

Ønsker du, at begrænse det røde kød så kan du havde fokus på, at det som du overvejende skal handle ind til, er mad med kylling, kalkun, and, fisk, skaldyr og vegetarisk mad (grønt, bønner, linser, kikærter m.m) Både når det kommer til aftensmad og frokost

 

Forarbejdet kød øger risikoen for kræft

Det forarbejdede kød kan defineres som kød, der er røget, saltet og nitritkonserveret kød, fx kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon. Problemet med det forarbejdede kød er, at det øger risikoen for kræft, og derfor anbefales det, at vi begrænser vores indtag af denne type madvarer. Kræftens bekæmpelse anbefaler, at vi begrænser indtaget af forarbejdet kød til et absolut minimum. De anbefaler at man betragter det som en nydelsesvare fremfor en hverdagsvare (Kilde: Cancer.dk).

 

Er det en fordel at købe økologisk kød?

Forskningen kan ikke bevise, at økologisk mad er sundere at spise end de konventionelle fødevarer. Til gengæld er det en kendsgerning, at de økologiske produkter har et lavere indhold af pesticider og tilsætningsstoffer, ofte flere mineraler og antioxidanter, og at de økologiske svin har et lavere indhold af antibiotika (Kilde: Videnskab.dk).

Men er dyrevelfærd vigtigt for dig, så følgende fødevaremærker:

  •   
  •  
  •  (Indtil videre indbefatter mærket kun grise og fjerkræ).

Mærkerne er din garanti for, at dyrene er opdrættet med fokus på god dyrevelfærd. Mærket “anbefalet af dyrenes beskyttelse” stiller ofte større krav til dyrevelfærd end ø-mærket gør.

 

Mindre kød i kurven er også mere klimavenligt

Begrænser vi os til kun at spise rødt kød, dvs. okse-, kalve-, svine- og lammekød, to- tre gange om ugen som anbefalet, så forebygger vi ikke blot sygdomme som kræft, men vi belaster også klimaet mindre. Okse- og lammekød ligger nemlig sammen med gul ost, oppe i toppen af klimapyramiden. Bytter du endda noget af dit okse og lammekød ud med danske rodfrugter eller bælgfrugter, så er gevinsten stor. Tørrede bønner, ærter (kikærter, flækærter m.m.), linser og andre bælgfrugter har nemlig en klimabelastning, som er næsten 50 gange lavere end oksekød. (Kilde: Tænk.dk)

Læs også Guide: Sådan spiser du mere klimavenligt

 

Online kursus om mad til børn

Har du et barn på mellem seks måneder og tre år, og kender du til en eller flere af disse bekymringer?

• Får mit barn mad nok?
• Hvad må børn egentlig spise og ikke spise?
• Får mit barn grøntsager nok?Så er dette online kursus måske lige noget for dig! 

Og lige nu sparer du 60 %!