Foto: Shutterstock

Børn bliver, hvad de spiser

Du bliver, hvad du spiser”. Dette ordsprog har du helt sikkert hørt. Omend det har nogle år på bagen, så er det stadig aktuelt, ikke mindst når det kommer til børn – de bliver også, hvad de spiser!

Det er nok de færreste af os, som tænker over det, men vores krop nedbryder og genopbygger sig selv hele tiden hele livet. Vores celler bruger den mad, vi spiser til deres gendannelse. Den mad, vi spiser, har derfor en direkte konsekvens for, hvordan vores krop fungerer, og hvor modstandsdygtig den er, både her og nu og i fremtiden.  

 

Børns krop og hjerne stiller store krav til deres mad

Op igennem barndommen er børns krop og hjerne under udvikling, hvilket stiller store krav til den mad, de spiser. Får børn serveret mad, som ikke indeholder de nødvendige næringsstoffer, ja så udvikler børns krop og hjerne sig ikke optimalt og de har måske heller ikke energi til leg, læring og udfoldelse. Konsekvenserne af mad som ikke matcher børns fysiske behov, kan komme til udtryk på forskellig vis fysisk eller psykisk (kognitivt) her og nu eller senere i livet.

 

Gode madvaner starter i barndommen

Gode madvaner starter jo som bekendt i barndommen, så lærer børn allerede i barndommen glæden ved næringsrig og sund mad, ja så er der stor sandsynlighed for, at de vælger den mad senere i livet og dermed fortsat giver deres krop og hjerne de bedste forudsætninger.

 

Børn er stadig mere sårbare end voksne

Selvom dit barn nu er blevet så stort, at det anbefales at spise det samme som resten af familien, skal du alligevel være opmærksom på, at der er en del fødevarer, som børn over to år ikke anbefales.

Dem kan du læse mere om, hvis du klikker på “Fødevarer du skal være opmærksom på” ude i venstre menubjælke.

Her på siden har jeg forsøgt at gøre det nemt for dig at se, hvilke fødevarer som er gode for dit barn, og hvilke fødevarer, som du skal være særlig opmærksom på. Rådene tager afsæt i de ti kostråd, som blot er tilpasset børn. Du kan læse mere om de ti kostråd til voksne her