Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Varier mellem de forskellige typer ris

Brune, røde og sorte ris er fuldkornsris. Fuldkornsris og produkter baseret på fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris. Varier derfor mellem de ristyper I spiser. Ristyper som har et lavt indhold af uorganisk arsen er:

-Hvide ris (kogeposer)

-Basmatiris

-Jasminris

-Risottoris

-Sushiris

-Grødris

-Parboiled ris

-Vilde ris (som egentlig er græs og ikke ris)

(Kilde:Fødevarestyrelsen)

Ud af ovenstående risvarianter er vilde ris og parboiled ris ernæringsmæssigt de bedste valg. De andre nævnte ristyper er stort set bare ren stivelse.

Ser man bort fra det høje indhold af uorganisk arsen, er fuldkornsris (de brune, røde og sorte ris) ernæringsmæssigt det bedste valg og vilde ris og parboiled ris det næstbedste valg.

Det er stadig ernæringsmæssigt fornuftigt at spise fuldkornsris, men bare ikke hver gang.

 

Varier mellem mellem morgenmadsprodukter

Ligesom med ris er det også en god ide at variere mellem forskellige typer morgenmadsprodukter, så dit barn ikke får risbaserede morgenmadsprodukter (såsom rice krispies, risflager, choco pops, rispuder m.m.) hver dag.

Risbaserede morgenmadsprodukter og risflager indeholder nemlig halvt så meget arsen som fx. fuldkornsris og riskiks. Det lyder ikke af så meget, men det er faktisk en stor mængde.

(Kilde:Fødevarestyrelsen)

 

Varier mellem de forskellige færdige grødblandinger

Vær også opmærksom på, at du ikke kun giver dit barn færdige grødprodukter baseret på ris. Er du i tvivl, så tag et kig på ingredienslisten. Står “risflager”, “fuldkornsris” eller “rismel” blandt de første ingredienser, kan indholdet af uorganisk arsen være højt. Du kan selvfølgelig stadig bruge produktet, men varier med andre grødblandinger uden ris.

 

Vær opmærksom på riskiks i forklædning

Foto: Fødevareguiden

Der findes en del produkter på hylderne, som til forveksling ligner riskiks af udseende, men hedder noget andet, og ikke har ris i navnet. Det er fx. følgende produkter fra Urtekram:

        Quinoagaletter                             Chia galetter

          Speltgaletter                       Majsgaletter

       

Foto: Urtekram.dk

Disse produkter består 90% af ris, hvilket betyder, at de antageligt indeholder stort set den samme mængde uorganisk arsen som almindelige riskiks. Derfor kan disse produkter, ligesom riskiks, heller ikke anbefales til børn.

Læs også artiklen “Undgå at købe riskiks i forklædning” og se også hvilke produkter Fødevareguiden anbefaler som alternativ til riskiks.