Foto: Shutterstock
Grillet og røget fødevarer bør begrænses, men hvorfor?
Når mad ryges, opstår der tjærestoffer, PHA, som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør børn ikke spise store mængder røget og grillet mad, men det kan indgå som en del af en varieret kost. Det samme gør sig gældende for voksne. Røgede fødevarer kan f.eks. være røget laks, ørred, forel, makrel, bacon, røget skinke m.m.
Gode råd når der grilles
Udover de færdigpakkede røgede fødevarer, så dannes der også skadelige tjærestoffer, når vi selv griller i haven.
Så skal I grille med børnene, er det en god idé at følge disse råd:
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. Pak f.eks. gerne fisk eller grøntsager ind i folie, når det lægges på grillen
- Griller I pølser, kød og lignende, så lad være med at grille det sort. Giv barnet de lyseste stykker.
- Er kødet alligevel blevet sort, så skrab det af. Dermed fjerner du også det skadelige PHA
- Vær opmærksom på, at PHA-indholdet er lavest midt i kødet, og stiger hen mod overflader eksponeret for røg. Giv derfor helst børn kød og fisk fra midtstykket.
- Hvis man griller fisk med skind, skal man være opmærksom på, at de højeste PAH-værdier netop findes i skindet. Derfor er det en god idé at kassere skindet i stedet for at spise det.
(Kilde: Lene Duedahl-Olesen, forsker ved DTU Fødevareinstituttet)