Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Røgsmagen er en helt unik smag i fødevarer, som rigtig mange, både børn og voksne, er glade for. Men som sagt, så tilfører røgsmagen også tjærestoffer, som kan være sundhedsskadelige. Derfor kan det være en god idé at begrænse dit barns indtag af røgvarer såsom rygeost, røget fisk og pålæg. Se mere her, hvilke fødevarer du særligt skal være opmærksom på.

 

Tjærestoffer i røget fisk såsom laks, ørred, forel eller sild

Når mad ryges, opstår der PHA. Dette er tjærestoffer, som kan være kræftfremkaldende. Har man valget, er det bedre at give sit barn koldrøget fisk frem for varmrøget, idet man har fundet højere indhold af PAH i varmrøget fisk end koldrøget (Kilde: Lene Duedahl-Olesen: lektor ved DTU Fødevareinstituttet).

Saltindholdet er desuden ofte højere i røgede produkter end i ikke-røgede produkter.

 

Pas på du ikke kun køber røget pålæg

Uden vi tænker så meget over det, så kommer der nok en del røget pålæg i vores kurv. Mange almindelige pålægstyper er nemlig røget. Udover røget fisk såsom laks, hellefisk, makrel, forel, sild så gælder det fx også disse kødpålæg

Foto: Tulip.dk

Det er helt tilfældigt at alle produkterne her er fra Tulip. Det kunne lige så godt have været en anden producent. Pointen er at ovenstående pålægs varianter oftest er røget og derfor kan det være en god ide for dig, at kigge efter om der står, at varen er røget. Ofte står det foran som her eller også står det bagpå ved under ingredienslisten.

At produkterne er “Naturlig røget over bøgeflis” gør dem ikke sundere end hvis de “bare” var røget. Men det er et godt salgstrick, da vi forbrugere let kan komme til at sætte lighedstegn ved naturlig og uskadelig.