Foto: Shutterstock

Mad med rester af sprøjtemidler

Når der dyrkes ikkeøkologiske fødevarer såsom frugt, grønt og korn, anvender man sprøjtemidler (pesticider).  Disse sprøjtemidler bruges blandt andet til at bekæmpe ukrudt, skadedyr og svamp. Det er netop indholdet af sprøjtemidler, der er af afgørende betydning for dit barns sundhed.

 

Der er fastsat grænseværdier for alle sprøjtemidler for at være sikker på, at de er sikre at indtage. Forskere er dog i tvivl om, hvorvidt de nuværende grænser for sprøjtemidler er sat for højt. Og nogle forskere påpeger også, at grænseværdierne ikke tager højde for, at nogle mennesker er mere sårbare over for sprøjtemidler end andre, såsom børn og gravide 

Sprøjtemidler kan i nogle tilfælde være mistænkt for at være hormonforstyrrende. De kan også være mistænkt for at påvirke hjernens udvikling.

 

Er der grund til bekymring?

Fødevarestyrelsens rapporter viser, at mængden af sprøjtemidler i vores mad ofte er så lav, at frugt og grønt ikke er farligt at spise i sig selv. 

Men er der så grund til bekymring? 

Ja, det er der en del forskere, som mener. Deres bekymring går nemlig på, hvorvidt grænseværdierne tager nok højde for den såkaldte cocktaileffekt. 

Cocktaileffekten dækker over, at du udsættes for problematiske kemikalier fra mange kilder i din hverdag. Det er ikke bare fra maden, men også for eksempel personlige plejeprodukter, elektronik, møbler og meget andet (kilde: Forbrugerrådet Tænk)

Et andet vigtigt faktum er, at flere sprøjtemidler, der bruges i dag, blev godkendt til at bruge på frugt og grønt, før forskerne begyndte at teste for hormonforstyrrende effekter. Derfor ved vi reelt ikke, om stofferne er hormonforstyrrende (kilde: Forbrugerrådet Tænk ). Ligesom grænseværdierne heller ikke er fastsat ud fra, om de kan skade børns hjerner. Den sammenhæng har man nemlig aldrig set på. 

(kilde: Ekspertrapporten “Menneskelige sundhedsmæssige konsekvenser af økologiske fødevarer og økologisk landbrug” ’Human health implications of organic food and organic agriculture’ fra oktober 2017.)

Usikkerheden gør, at både forskere, Forbrugerrådet Tænk og Fødevareguiden mener, at der er grund til bekymring, især når det kommer til små børn.

 

Forsker anbefaler økologiske fødevarer

Professor i miljømedicin på SDU, Philippe Grandjean har medvirket i et utal af studier inden for området. Han udgav i 2015 bogen ”Kemi på hjernen – går ud over enhver forstand”. Bogen sætter fokus på de skadevirkninger, som giftstoffer fra vores mad har på børns hjerner.

Philippe Grandjean advarer alle – og især gravide og børn – mod sprøjtemidlet chlorpyrifos. Stoffet er et insektmiddel, som kan forårsage hjerneskader hos børn, hvis de bliver udsat for stofferne som fostre eller i de første leveår.

Stoffet er forbudt herhjemme, men der findes stadig fødevarer på hylderne, som indeholder stoffet, da stoffet er tilladt i andre lande, som vi importerer fx frugt fra.

Foto: Shutterstock

Her er Philippe Grandjeans råd

Hvis du vil undgå at udsætte dit barn for kemikalier, så er Philippe Grandjeans råd, at:

  1. Spise økologisk under graviditeten og serverer økologisk mad for børnene.
  2. Undgå ikke-økologisk salat, persille og frugt, der har en stor overflade og er svær at vaske helt fri for sprøjtegifte.
  3. Undgå specielt importeret frugt og grønt, som ikke er økologisk
  4. Lad være med at spise tun og andre store fisk, der indeholder meget kviksølv.

Summa summarum er, vil du skabe de bedste betingelser for udviklingen af dit barns hjerne, ja så skal du spise økologisk, når du er gravid og servere økologisk mad for dit barn.

Hvis dette er meget vigtigt for dig, så kan det anbefales at have det med i dine overvejelser, når du skal vælge institution til dit barn. Der er nemlig meget stor forskel på brugen af økologiske fødevarer i de forskellige institutioner.