Foto: Shutterstock
Gode råd til indkøb
Sådan finder du nitrit i dine madvarer
Nitrit er som sagt et tilsætningsstof, som vi ved er kræftfremkaldende. Det tilsættes mange fødevarer men primært forarbejdet kød såsom kødpålæg, pølser og bacon.
Hvis du ønsker at begrænse indtaget af nitrit, så kig efter det på varedeklarationen. Det skal være deklareret. Dog kan nitrit gemme sig under forskellige betegnelser nemlig:
–Natriumnitrit
–E249 og E250
Er det bedre at vælge økologisk pålæg?
Hvis man alligevel vælger at spise forarbejdet kød, så tilkendegiver Kræftens Bekæmpelse, at det kan være en idé at vælge økologiske produkter. Det er nemlig ikke tilladt at tilsætte nitrit til økologiske produkter i Danmark. Du skal dog være opmærksom på, at du godt kan finde udenlandske økologiske kødprodukter med nitrit på hylderne i Danmark, så kig altid på varedeklarationen.
Kræftens Bekæmpelse understreger også, at det er vigtigt at påpege, at nitrit er det eneste punkt, hvor der er forskel. De økologiske produkter indeholder lige så meget af de øvrige kræftfremkaldende stoffer som konventionelle produkter (Kilde: Cancer.dk). Ergo kan det anbefales at holde sig til ét – to stykker pålæg om dagen, økologisk eller ej.
Er dyrevelfærd og begrænsninger af tilsætningsstoffer vigtigt for dig, så er økologisk pålæg at foretrække.
Se også fokusvaren Pålægger junior mild spegepølse
Se efter salt på pålægget også selvom det har nøglehulet
Ja, det er en rigtig god idé men hvornår er saltindholdet for højt? Der er desværre ikke lavet nogle retningslinjer for, hvor meget salt der maks. må være i kødpålæg til børn. Fødevarestyrelsen anbefaler blot, at man køber pålæg med Nøglehulsmærket. Men på trods af at en pakke kødpålæg er nøglehulsmærket, indeholder den ofte stadig en stor mængde salt. Nøglehulsmærket kødpålæg må nemlig gerne indeholde op til 2,5 g salt pr 100 g. Og det er en stor mængde salt for en børnekrop. Se eksemplet her på denne nøglehulsmærkede hamburgerryg.
Her kan du se, at saltindtaget er 2,5 pr. 100 g.
Så til børn er den bedste anbefaling at holde sig til anbefalingen på maks. ét – to stykker pålæg om dagen for at holde dit barns saltindtag nede.
Læs mere om anbefalingerne for salt til børn her
Læs artiklen “Spiser dit barn for meget salt?”
Vær også opmærksom på saltindholdet i vegetarisk pålæg
Udvalget af vegetarisk pålæg, som kan bruges som alternativ til almindeligt pålæg, bliver større og større. Man kan hurtigt få tanken, at vegetarisk pålæg udelukkende er sundt. Men det er det ikke helt og slet ikke til børn. Mange af varianterne indeholder nemlig, ligesom almindeligt pålæg et højt indhold af salt. Se eksempel her
Som du kan se, så er saltindholdet her 2,5 g salt pr. 100g, hvilket er fuldstændig den samme mængde salt, som hamburgerryggen ovenover. Derfor skal vegetariske pålæg også begrænses til børn.
Anbefalingerne for fedtindholdet i pålæg
Ligesom voksne så anbefales børn over tre år også at spise fedtfattigt. Det betyder, at man anbefaler, at kød, leverpostej, pålæg og pålægssalater maks. indeholder 10 g fedt pr. 100 g.
Læs også artiklen: “Hvilket kødpålæg er sundest at vælge til mit barn?”