Foto: Shutterstock

Ingen store rovfisk til de små

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 3 år slet ikke spiser de store rovfisk – herunder tun på dåse. Store rovfisk dækker over:

  • Rokke
  • Helleflynder
  • Oliefisk (escolar)
  • Sværdfisk
  • Sildehaj
  • Gedde
  • Aborre
  • sandart
  • Tun – f.eks. i form af tunbøffer

Det totale forbud mod store rovfisk og dåsetun skyldes bl.a., at barnets hjerne udvikler sig meget i disse år. Derfor er den meget følsom. Desuden vil selv et ret lille indtag af dåsetun og store rovfisk give et stort indtag af kviksølv set i forhold til barnets lave kropsvægt (Kilde: Altomkost.dk).

Børn under 14 år, anbefales ligeledes at begrænse indtaget af dåsetun, således at de spiser højst 1 dåse tun om ugen!

 

Hvilke fisk må børn få?

Du kan servere forskellige fisk som f.eks. rødspætte, laks, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn og sild.

 

Hvorfor er det vigtigt, at børn spiser fisk?

Det er særligt vigtigt, at børn spiser fisk, idet fisk indeholder næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer. Disse næringsstoffer er meget vigtige byggesten for udviklingen af vores hjerner og er svære at få fra andre madvarer (Kilde: Altomkost.dk).

 

Hvor meget fisk skal børn spise?

For at sikre de nødvendige næringsstoffer bør børn spise to hovedmåltider med fisk, plus fisk til frokost, indimellem (Kilde: Altomkost.dk).