Foto: Shutterstock

Begræns salt til børn

De fleste forældre ved godt, at børn ikke må få for meget salt – men hvor meget er for meget? Og hvor kommer børnenes saltindtag egentlig fra?

Her kan du se Fødevarestyrelsens anbefalinger for salt til børn og blive klogere på, hvilke fødevarer, der er de største saltsyndere.

 

Hvorfor skal salt begrænses?

Et for højt saltindtag hos børn giver forhøjet blodtryk, som på længere sigt slider på hjerte, nyrer og blodkar. Center for Disease Control peger på studier, som viser, at for meget salt i barndommen øger risikoen for, at man udvikler hjerte-kar-sygdomme som voksen og for, at man dør for tidligt. Men studier viser også, at begrænsning af børns daglige saltindtag nedsætter børns blodtryk og kan forebygge hjerte-kar-sygdomme senere i livet.

Læs mere her, hvad Center for Disease control anbefaler ift. børn og salt.

Vores præferencer for mad starter allerede i barndommen, så vænner man børn til den salte smag, er der en øget risiko for, at de også foretrækker den salte smag som voksne. Derfor er det en rigtig god idé allerede at have fokus på salt, når børnene er små.

 

Hvor meget salt må mit barn få dagligt?

Hvor meget salt børn “tåler” afhænger af deres alder. En lille krop tåler i sagens natur mindre end en større krop. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at:

  • Børn mellem 3-10 år maksimalt bør spise 3-4 g salt pr. dag.

Der er ikke lavet nogle anbefalinger for børn og unge over 10 år, men kan man holde indtaget til de ovenstående 3-4 g salt pr. dag, er det bestemt at foretrække. Og ellers så er maksgrænsen den, som gælder for voksne, nemlig 5-6 g salt om dagen.

 

Børn får hurtigt for meget salt

Grundet industriens enorme saltforbrug kommer børn let til at overskride den anbefalede mængde. Nedenfor kan du se hvad 3-4 g salt svarer til:

Mad

Mængden af salt

Lille portion cornflakes med mælk

0,4 g salt

1 skive rugbrød

0,6 g salt

2 skiver ost

0,8 g salt

Smør

0,1 g salt

2 skiver skinke

0,6 g salt

1 bolle med smør

1,1 g salt

3 ½ dl mælk

0,35 g salt

I alt

3,95 g salt

Rent praktisk så betyder det, at rigtig mange børn mellem 3-10 år allerede har nået deres maksimale saltindtag, inden de overhovedet er kommet til aftensmaden!