Foto: Shutterstock

Anbefalinger for sukker til børn mellem 3-6 år

Er dit barn mellem 3-6 år, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at dit barn maksimalt bør spise og drikke, hvad der svarer til svarer til 30 g sukker om dagen.

Sammenholder man de 30 g sukker med sukkerindholdet i slik, kage og sukkersødede drikke, så opdager man, at børn i teorien kan indtage relativt store mængder (fx et stykke kage om dagen) og stadig holde sig inden for Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Hvordan søren hænger det sammen?

Det er fordi at det skjulte sukker også tæller!

Skjult sukker findes i føde- og drikkevarer såsom:

 • Morgenmadsprodukter
 • Frugtyoghurt
 • Kiks
 • Myslibarer
 • Brød og boller
 • Drikkeyoghurt og drikkeskyr
 • Smoothie og juice
 • Kakao
 • Plantebaserede drikke (fx ris-, havre- og sojamælk)

Sådanne produkter bør derfor mere regnes som en slags dessert, der kun spises/drikkes en gang imellem og ikke til hverdag.

Husk også, at den sukker børnene eksempelvis får på deres havregryn om morgenen (der er ca. 15 g i en spiseskefuld) også tæller med.

Læs mere om skjult sukker i vores fødevarer under “Gode råd til indkøb”

 

Hvor får børnene primært deres sukker fra?

Hovedkilderne til børns sukkerindtag er sodavand og saftevand, som står for 35 % af indtaget, samt slik, chokolade og kage, som står for 46% af indtaget(Kilde: Altomkost.dk).

 

Her kan du se to eksempler på 30 g sukker

Mange forældre er nok allerede opmærksomme på, at deres børn ikke får slik, kage og søde drikke i hverdagen, så her kan du se to eksempler på, hvad 30 g sukker svarer til i almindelig mad. Vær også obs på, at sukkerindholdet er lige så højt i økologiske produkter som i konventionelle produkter. Dermed sagt, så er økologi ikke et bedre valg, når det kommer til at begrænse dit barns sukkerindtag

Her kan du se et eksempel på, hvordan helt almindelig fødevarer hurtigt kan give børn et højt indtag af sukker Læs mere

Eksempel 1

1 fuldkorns krydderbolle (med nøglehulsmærke og fuldkornsmærke) 3,4g

4 økologiske havre kiks 8g

1 glas (175 ml) økologisk drikkeklar hyldeblomstdrik 19 g

Sukker ialt 30

Eksempel 2 

1/2 spsk sukker fx på havregryn 7,5 g

2,5 dl økologisk soyadrik 8,5g

En lille Arla kids yoghurt (125 ml) m jordbær og banan 11,4 g

1 økologisk myslikiks 3 g

Sukker i alt 30 g

 

Vær opmærksom på sukkersødet drikke

Som sagt, så stammer 35 % af børns sukkerindtag fra sodavand og saftevand. Vær derfor opmærksom på om dit barn drikker for meget sukker.

Fødevarestyrelsen anbefaler følgende:

 • Under 3 år: ingen søde drikke
 • 3-6 år: maks. 1/4 l sodavand eller saft om ugen.

1/4 liter saftevand eller sodavand svarer til 250 ml, som er sådan et almindelig glas saftevand, som vist på billedet.

 

Hvad er syreskader?

Søde drikke øger risikoen for syreskader. Det er syren i søde drikke, der giver syreskader på tænderne og ikke sukkeret. De fleste sodavand og søde drikkevarer har et lavt pH. Det gælder almindelig sodavand og light sodavand, men også fx juice og danskvand med citrus.

Syreskader er svære at se, men det kommer til at gøre ondt, når emaljen er blevet tynd. Og er emaljen én gang blevet ætset, kommer den ikke igen, og det giver større risiko for at få huller i tænderne

(Kilde: Altomkost.dk)

Læs mere om syreskader hos Tandlægeforeningen.

 

Børns ugentlige råderum for tomme kalorier

Fødevarestyrelsen har lavet nedenstående illustration over børns ugentlige råderum til tomme kalorier afhængig af alder. Råderummet er forudsat at barnets øvrige mad ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 60 minutters fysisk aktivitet om dagen.

Foto: Fødevarestyrelsen

Du skal være opmærksom på, at råderummet kun omfatter nydelsesmidler, som hovedsageligt indeholder tomme kalorier i form af fedt og sukker og stort set ingen vitaminer og mineraler. Basisfødevarer som fx yoghurt med frugt, brød, morgenmadsprodukter, ketchup mv., der indeholder tilsat sukker, er ikke medtaget i råderummet, fordi de også bidrager med næringsstoffer.

 

Klik til venstre på “gode råd til indkøb” og læs blandt andet om, hvilke madvarer du særligt skal være opmærksom på, indeholder meget skjult sukker