Foto: Sutterstock
Gode råd til indkøb- Sukker
De fleste forældre er helt sikkert med på, at slik, kage og sodavand indeholder meget sukker. Men, at almindelig mad som yoghurt, kiks, boller, ketchup m.m. også er en kilde til store mængder sukker, er det nok de færreste, som tænker over.
Læs mere her om, hvilke fødevarer, som skjuler meget sukker. Se også, hvilke navne du skal kigge efter i ingredienslisten for at se, om der er sukker i varen. Sukker har nemlig mange navne.
Find sukkeret på næringsdeklarationen
Næringsdeklarationen fortæller dig, hvor meget sukker varen indeholder pr 100g. Sukkerindholdet finder du altid lige nedenunder kulhydrat “Heraf sukkerarter”. Se her
Foto: Fødevareguiden
Men 8,7 g sukker pr 100g er det for meget? For at kunne vurdere dette, så skal du jo vide, hvad retningslinjerne for sukker i en given fødevare er. Fødevarestyrelsen har lavet retningslinjerne for et maksimalt sukkerindhold i nogle fødevaregrupper såsom syrnede mælkeprodukter, brød, morgenmadsprodukter, færdigretter, kød- og fiskeprodukter. Du kan se anbefalingerne for sukker i de forskellige fødevaregrupper her i indkøbsguiden.
Nøglehulsmærket
Vælger du ikke at læse næringsdeklarationen, kan du altid kigge efter nøglehulsmærket. Mærket viser dig vej til varer med mindre sukker. Læs mere om mærket her.
Disse fødevarer indeholder ofte skjult sukker
At der er meget sukker i kage og slik, er ingen hemmelighed. Men at sukkerindholdet i økologiske havrekiks er 19 g sukker pr 100 g, tænker de fleste af os ikke på. Se derfor godt efter skjult sukker på hylderne og husk, at selvom produktet lyder sundt, og billedet ser sundt ud (som ved fx. havrekiks), kan varen sagtens indeholde en stor mængde sukker. Dette gælder også økologiske varer.
Foto:Fødevareguiden
Skjult sukker findes bla. andet i:
- Saftevand (ofte almindelig sukker og frugtsukker)
- Juice (ofte en masse frugtsukker)
- Smoothies (ofte en masse frugtsukker)
- Drikkeskyr og drikkeyoghurt (ofte almindelig sukker og frugtsukker)
- Yoghurt eller skyr med frugt (ofte almindelig sukker og frugtsukker)
- Mysli, flakes, granola (primært almindelig sukker, frugtsukker, sirup og honning)
- Myslibarer (primært almindelig sukker, frugtsukker, sirup og honning)
- Kiks (primært almindelig sukker)
- Tørret frugt som rosiner, figenstænger og frugtpålæg (primært frugtsukker)
- Ketchup, remoulade, sennep, dressing (primært almindelig sukker)
Undgå eller begræns derfor disse fødevarer til børn under to år.
Læs også ugens fokusvare Økologiske havrekiks og Skyr med blåbær
Sukker kan skjule sig under mange forskellige navne
Ingredienslisten fortæller dig hvilken slags sukker produktet indeholder. Nogle gange skal man dog vide, hvad man skal kigge efter, da sukkeret kan skjule sig under mange forskellige navne. Se her:
- Sukker / rørsukker / sukrose / sakkarose
- Glukose/dextrose/druesukker
- Frugtsukker/fruktose
- Maltsukker/maltose
- Mælkesukker/laktose
- Honning
- Sirup
- Isoglukose (high Fructose Corn Syrup (HFCS))
- Invertsukker
- Glukosesirup
En god tommelfingerregel er, at står der en betegnelse for sukker, fx. Maltose, som en af de første 3-4 ting på ingredienslisten, er sukkerindholdet for højt. Ingredienslisten skal nemlig begynde med det produkt, der er mest af i varen.
Er noget sukker bedre end andet?
Foto: Shutterstock
Der findes mange former for sukker, bl.a.:
- rørsukker
- brun farin
- flormelis
- perlesukker
- kokossukker
- plamesukker
- honning
- sirup og mange flere
Det er dog fuldstændig underordnet, hvilken type sukker du vælger. Alle former for sukker vil have nogenlunde samme effekt på kroppen, og de indeholder næsten det samme antal kalorier.
Økologi gør heller ikke nogen forskel for din krop rent sundhedsmæssigt, men du vil måske opnå en bedre smag.