Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb- Morgenmadsprodukter

Når man står og skal vælge morgenmadsprodukter, så skal man være særligt opmærksom på, at det er en fødevaregruppe, som kan skjule en stor mængde sukker, men også salt. Du kan derfor her læse, hvor meget salt og sukker det anbefales, at der max bør være i morgenmadsprodukter. Du kan også læse om retningslinjerne for fedt og fibre i morgenmadsprodukter.

Læs også artiklen “Pas på, at emballagen på dit morgenmadsprodukt ikke snyder dig”

 

Se godt efter sukkerindholdet

Og navnlig sukkerindholdet kan være en rigtig god idé, at kigge efter idet mange morgenmadscerealier er tilsat meget sukker, også de produkter som henvender sig til børn.

Anbefalingerne for tilsat sukker i morgenmadsprodukter er maks. 13 g sukker pr. 100 g, hvoraf tilsat sukker max må være 9 g pr. 100g.

I tabellen nedenfor kan du se eksempler på forskellige morgenmadsprodukter og se deres indhold af energi, tilsat sukker, kostfibre, fedt og salt pr. 100 g. Læg specielt mærke til de produkter, som henvender sig direkte til børn. Få af dem lever op til anbefalingerne.

 

Find sukkeret på varedeklarationen

I næringsdeklarationen kan du som regel se, hvor meget sukker der er i varen pr. 100 g. Sukkerindholdet står lige nedenunder “Kulhydrat” som “Heraf sukkerarter”. Se her på denne pose mysli

På myslien her er der 24 g sukker pr. 100 g. Som nævnt ovenfor så anbefaler man, at sukkerindholdet maks. er 9 g sukker pr. 100 g, så ja, her er der for meget tilsat sukker i forhold til anbefalingerne. Men betyder det så, at man ikke kan spise det, selvom det bare er den, som børnene elsker? Nej, der er som udgangspunkt ikke noget, man ikke kan. Det handler ofte om mængder, og hvor ofte man spiser varen. Så variér evt. med den, så det ikke er hver dag, lige netop denne mysli tilbydes, eller brug den som et sødt drys ovenpå fx havregryn.

Indkøbsguiden hjælper dig med at vurdere, om sukkerindholdet i dine varer lever op til anbefalingerne. Se mere i indkøbsguiden her.

 

Brug mængdeangivelsen pr. 100 g

På mange fødevarer såsom fx boller eller morgenmadsprodukter vil du kunne se, at næringsindholdet, herunder sukkerindholdet, er opgivet pr. bolle eller pr. portion. Denne information kan både let forvirre en, og også let få en vare til at fremstå ernæringsmæssig bedre, end den er. Se fx eksemplet på disse Cheerios

Vurdér derfor altid varens næringsindhold fx sukkerindholdet udfra den information, der står pr. 100 g. Det giver dig nemlig det reelle billede af indholdet samt muligheden for at kunne sammenligne forskellige varer med hinanden.

 

Sukkeret kan skjule sig under mange navne

Står sukkeret ikke anført i næringsdeklarationen, kan du kigge efter det i ingredienslisten. Sukkeret kan dog skjule sig under mange forskellige navne:

  • Sukker / rørsukker / sukrose / sakkarose
  • Glukose / dextrose / druesukker
  • Frugtsukker / fruktose
  • Maltsukker / maltose / maltodextrin
  • Honning
  • Sirup
  • Isoglukose (High Fructose Corn Syrup (HFCS))
  • Invertsukker
  • Glukosesirup

En god tommelfingerregel er, at sukkerindholdet er for højt, hvis du finder en betegnelse for sukker på en af ingredienslistens første 3-4 pladser. Listen skal nemlig begynde med den ingrediens, der er mest af i produktet.

 

Se også efter saltindholdet

Rigtig mange er gode til at kigge efter fedt og sukker, men salt er vi ikke helt ligeså gode til at kigge efter. Sundhedsmæssigt giver det dog rigtig god mening at kigge efter salt, specielt i morgenmadsprodukter, som ofte er en kilde til meget salt. Både danske voksne og børn får for meget salt, og det er skadeligt.

Læs artiklen “Spiser dit barn også for meget salt?”

Der er ikke lavet nogle anbefalinger for salt i morgenmadsprodukter til børn, kun til voksne. Til voksne anbefales det, at salt i morgenmadsprodukter maks. bør være 1 g salt pr. 100 g. Men da børn generelt kun anbefales halvt så meget salt dagligt, vil det give god mening at gå efter så lidt salt som muligt også i morgenmadsprodukter. Så kan du finde morgenmadsprodukter, som indeholder mindre end 1 g salt pr. 100 g, er dette optimalt for dit barn.

Se eksempler på saltindhold i forskellige morgenmadsprodukter i skemaet længere op på siden.

 

Kostfibre giver mæthed og koncentration

Som skrevet indledningsvist, så har undersøgelser vist, at skolebørn, der får morgenmad med et højt indhold af hurtigt omsættelige kulhydrater, har nedsat hukommelse og opmærksomhed om formiddagen. Derfor er det godt at se efter, at morgenmadsproduktet indeholder mange komplekse kulhydrater såsom kostfibre, der sikrer dit barn lang mæthedsfølelse samt stabilt blodsukker, som er optimalt for koncentrationen.

 

Anbefalinger for kostfiberindhold

Der er ikke lavet nogle anbefalinger for, hvor mange kostfibre, der bør være i morgenmad til børn, kun til voksne. Her anbefales voksne at gå efter morgenmadsprodukter, som indeholder minimum 6 g kostfibre pr. 100 g. Børn under 14 år har et mindre behov for kostfibre end voksne, dog kan du godt læne dig op af anbefalingen af 6 g kostfibre pr. 100 g, også når du vælger morgenmadsprodukter til dit barn.

Kostfiberindholdet finder du lige neden under ”heraf sukkerarter”. Se på myslien her.

 

Anbefalingerne for fedt

Når børn bliver tre år, anbefales de primært at spise fedtfattigt ligesom voksne. Derfor kan det være en god idé at kigge efter fedtindholdet i morgenmadsprodukter. Her anbefaler man voksne at gå efter produkter med maks. 8 g fedt pr. 100 g. Der er ikke lavet nogle deciderede anbefalinger til børn, men i og med at anbefalingen for fedt er den samme som for voksne, kan det give mening at tage afsæt i anbefalingen for voksne, når der skal vælges morgenmadsprodukter til børn.

Fedtindholdet står lige nedenunder energiindholdet, som du kan se herunder i eksemplet med myslien.

Det er det totale fedtindhold, som du skal kigge efter. Informationen om mættet og umættet fedt forvirrer ofte mere, end det gavner. Og jo mindre fedt produktet indeholder, jo mindre mættet fedt, altså det dårlige fedtstof, indeholder varen.

 

Nøglehulsmærket kan være en hjælp

Nøglehulsmærket sidder på de morgenmadsprodukter, som har et mindre indhold af sukker, salt og fedt samt flere kostfibre, og derfor kan mærket være en hjælp for dig. Men du skal være opmærksom på, at Nøglehulsmærket er udviklet til voksne og ikke til børn. Det betyder, at du kan stå med et morgenmadsprodukt, som har nøglehulsmærket, men som har et alt for højt indhold af fx salt i forhold til, hvad man vil anbefale børn.

Du skal også være opmærksom på, at nøglehulsmærket er et ernæringsmærke, som udelukkende forholder sig til indholdet af næringsstoffer i dine varer. Så er det også vigtigt for dig fx at undgå pesticidrester, tilsætningsstoffer, kunstige farvestoffer m.m., så hjælper Nøglehulsmærket dig ikke. Så skal du fx finde en vare, som både har Nøglehulsmærket og Økologimærket.