Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb – Bælgfrugter

Bælgfrugter fås i dag både tørrede og ukogte men også på dåse og i karton. Hvad er egentlig det bedste at vælge? Og hvad er det billigste? Og er det egentlig en fordel, at købe bælgfrugter økologiske? Få svar på det her.

 

Tørrede bønner er det billigste

Som du kan se længere nede, findes der et stort udvalg i dag af kogte bønner og kikærter, som er klar til brug. De er dog et langt dyrere valg, end hvis man køber de tørrede bønner.

Fx koster en pose kikærter 400 g ca. 11 kr., hvorimod en dåse kogte kikærter koster ca. 7 kr. for kun 240 g i drænet vægt. Her skal man så også lægge oveni, at vægten stiger, når kikærterne koges. Man taler her om, at kikærter og andre bælgfrugter har en ”vægtændringsfaktor”på 2,5, hvilket betyder, at en pose kikærter med 400 g bliver til 1 kg kogte kikærter  (Kilde: DTU Fødevareinstitut ). 

Ønsker du både den billigste, men også nemme løsning, så skal du købe en pose tørrede bønner eller kikærter, udbløde dem for herefter at koge dem alle sammen. Når de er let afkølet, kan du fryse dem ned i mindre portioner i poser, og så er de klar til at blive kommet direkte i en gryderet frosne eller blive overhældt med kogende vand og klar efter et par minutter. Nogle vil også mene, at man får en bedre smagsoplevelse end med bønner fra en dåse.

 

Vælg gerne papkarton, plast eller glas frem for dåser  

Vil du gerne springe udblødning og kogning af tørrede bælgfrugter over, så kan du købe bælgfrugter på dåse, plast eller karton. Dåser er nok de mest udbredte, men disse kan indeholde det problematiske stof bisfenol A på indersiden af dåsen. Stoffet er bl.a. kendt for at være hormonforstyrrende og er derfor forbudt i sutteflasker til børn m.m. Er stoffet i dåsen, så kan de overføres til bælgfrugterne og dermed til dit barn. Forbrugerrådet Tænk anbefaler derfor, at vi vælger karton, plast eller glas frem for dåser.

 

Læs også artiklen  “Her er er smutvejen til flere bælgfrugter i din hverdag”

 

Bælgfrugter i pap og plastik er generelt et bedre kemivalg end dåser 

I dag er der kommet et mindre udvalg af kogte bønner, linser og kikærter i pap og plastik. De findes dog primært i de større supermarkeder. Änglamark har blandt andet lavet deres egen serie, som forhandles i bl.a. Brugsen, Kvickly og coop.dk. De koster ca. 14 kr. pr. karton .

Salling group har også to serier af bælgfrugter i pap, som dog kun forhandles hos Salling, Føtex og Bilka. De koster ca. 6.95 pr. karton og derfor pt. de billigste 

 

Læs også fokusvaren “Limabønner”

 

Skal jeg vælge de økologiske varianter?

Klimamæssigt er der generelt ikke den store forskel på, om du vælger konventionelle eller økologiske fødevarer (kilde: Concito). Er det vigtigt for dig, at varen er produceret under mest hensyntagen til natur og miljø, så vælg økologiske bælgfrugter.

Et argument for at vælge de økologiske bælgfrugter frem for de konventionelle er, at det minimerer risikoen for rester af sprøjtemidler mest muligt. Børn er nemlig langt mere sårbare over for sprøjtemidler og anden kemi, fordi de hurtigt får for meget grundet deres lille vægt. 

Bælgfrugter er ikke en fødevaregruppe, som DTU Fødevareinstituttet kontrollerer særligt ofte for rester af sprøjtemidler, og de seneste par års kontroller af bælgfrugter viser, at størsteparten af de konventionelle bælgfrugter ikke indeholder sprøjtegifte. Dog er der set eksempler på prøver, som viste indhold af sprøjtegifte, også over grænseværdierne og af det omdiskuterede stof chlorpyrifos (DTU Fødevareinstituts kontrolrapport “Peticidrester i fødevarer 2019). Så vil du være på den sikre side, så vælg de økologiske varianter til dit barn.