Foto: Shutterstock
Gode råd til indkøb- Brød
Brød, især med fuldkorn, er sundt for dit barn, fordi det indeholder mange vitaminer, mineraler og kostfibre. Men, der kan også skjule sig en del fedt, sukker og salt i brød og boller, som ikke er optimalt for dit barn at få for meget af. Læs her, hvor meget fedt, salt og sukker som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der max må være i brød og boller.
Nederst på siden finder videoen “Tips til det sundeste brød til madpakken”
Hvor meget salt bør der maks. være i brødet?
Det giver altså god mening at holde godt øje med saltindholdet i brødet. Der er ikke lavet nogle anbefalinger for, hvor meget salt der må være i brød til børn, kun til voksne. Til voksne anbefales saltindtaget maks. at være:
- Rugbrød maks. 1,2 g salt pr. 100 g
- Brød generelt, herunder knækbrød, maks. 1 g salt pr 100 g
(Kilde: Altomkost)
Voksne tåler mere salt end børn, og derfor er voksnes daglige maks. indtag af salt også ca. det dobbelte altså 5-6 g salt om dagen, hvorimod børns daglige indtag af salt maks. bør være 3-4 g salt om dagen. Derfor giver det rigtig god mening, hvis du kan finde noget brød, hvor mængden af salt gerne ligger under anbefalingen til voksne. Så kan du finde noget brød med et maks. indhold under 1 g salt pr. 100 g, så vil det være optimalt.
Find fedtindholdet i dit brød
Rigtig mange er allerede gode til at kigge efter fedtindholdet på deres brød. Men ikke så mange ved, hvor meget fedt der egentlig maks. anbefales i brød. Her kan du se, hvad Fødevarestyrelsen anbefaler:
- Rugbrød maks. 7 g fedt pr. 100 g
- Brød generelt, herunder knækbrød, maks. 7 g fedt pr. 100 g
Køber du brød uden en næringsdeklaration fx hos bageren, så kan det være vanskeligt at vide, hvor meget fedt brødet indeholder. Som tommelfingerregel så har brød et højt indhold af fedt, hvis det indeholder eller er beklædt med fedtholdige kerner såsom solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, sesam m.m.
Find sukkeret i dit brød
Der kan gemme sig en hel del tilsat sukker i diverse typer af brød. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi går efter brød som indeholder:
- 5 g sukker pr. 100 g
Indholdet af sukker står altid lige nedenunder indholdet af kulhydrat “heraf sukkerarter”.
Brunt brød er ikke nødvendigvis fiberholdigt
Mange drager ofte fejlagtigt den konklusion, at mørkt brød indeholder flere fibre end lyst brød og derfor er mere sundt. Det er dog ikke altid rigtigt. Ofte tilsættes maltmel netop af denne årsag, for at vi forbrugere skal få den opfattelse, at brødet er mere fiberholdigt og sundt end det lyse brød ved siden af. Så kig på næringsdeklarationen for at finde ud af, om dit brød indeholder mange fibre. Jo flere fibre desto mere mæthed:
- Rugbrød mindst 6 g kostfibre pr. 100 g
- Brød generelt, herunder knækbrød, mindst 5 g kostfibre pr. 100 g
Nøglehulsmærket
Går du efter brød med Nøglehulsmærket finder du automatisk produkter, som indeholder flere kostfibre og mindre sukker, fedt og salt. Dog skal du være opmærksom på, at Nøglehulsmærket ikke er udviklet til børn, og derfor kan man godt finde nøglehulsmærkede produkter, som fx indeholder langt mere salt, end man vil anbefale børn. Så kig gerne på varedeklarationen og brug indkøbsguiden til at vurdere indholdet af næringsstoffer. Se her.
Men, skal det gå stærkt, så er nøglehulsmærket et godt pejlemærke.
Fuldkornslogoet
Fuldkornsloget kan hjælpe dig med at finde frem til produkter med et højt indhold af fuldkorn. Både børn og voksne anbefales at øge indtaget af fuldkorn. Fuldkornsprodukter er nemlig særligt rige på kostfibre, B-vitaminer og andre sundhedsfremmende stoffer. Fuldkornsprodukter består hovedsageligt af kornprodukter, hvor hele kornet og skaldelene bliver brugt. Det har ingen betydning for kostfiberindholdet, hvor findelt kornet er. Fuldkornsbrød har derfor et langt højere indhold af kostfibre og mætter derved mere end hvidt brød. Det er derfor en fordel at spise fuldkornsbrød.
Der stilles krav til Fuldkornslogoet, at udover indholdet af fuldkorn skal produktet også leve op til kravene for Nøglehulsmærket, hvilket betyder mindre fedt, salt og sukker.
Vælg ikke kun brød med solsikkekerner og hørfrø
Solsikkekerner og hørfrø indeholder tungmetallet cadmium. For store mængder af cadmium kan på længere sigt give nyreskader. Derfor anbefales det, at du ikke køber brød med solsikkekerner og hørfrø hver gang. (Kilde:Altomkost)