Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Er det en fordel at købe økologiske grøntsager?

Indholdet af næringsstoffer er ikke markant forskellig, om du vælger konventionelle eller økologiske grøntsager. Men forskellen i indholdet af pesticidrester, altså sprøjtegifte er markant forskellig. Konventionelle fødevarer, både danske og udenlandske, indeholder nemlig ofte rester af sprøjtegift. Forskningen tyder på, at mængden af sprøjtemidler i vores mad kan have en negativ effekt på udviklingen af børns/fostres hjerner. Kort sagt så kan nogle sprøjtegifte påvirke børnenes QI (kilde: “Human health implications of organic food and organic agriculture”).

Så er det en fordel at give sit barn økologisk grøntsager? Ja, for at være på den sikre side og give barnets hjerne de bedste betingelser.

Risikoen for at få sprøjtegifte er især størst, når børn spiser konventionelt udenlandsk grønt.

Ønsker du at begrænse dit eller dit barns indtag af sprøjtegiftrester, så køb økologiske grøntsager. Har du ikke mulighed for at købe alt grønt økologisk, så kommer du langt ved at skifte følgende fem grøntsager ud med de økologiske af slagsen. De økologiske varianter er nemlig fri for sprøjtegift.

  • Tomater
  • Agurk
  • Salat
  • Kartofler
  • Gulerødder

(Kilde: Fødevarestyrelsens rapport Pesticidrester i fødevarer 2017, Fødevarestyrelsen , DTUs rapport Pesticide Residues Results from the period 2004-2011, DTU Fødevareinstituttet.)

 

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan købe økologisk?

Køber du ikke økologisk grønt, kommer du også vældig langt med at vælge danske grøntsager, hvis der er et danske alternativ. Indholdet af sprøjtegifte i danske grøntsager er nemlig generelt mindre sammenlignet med en tilsvarende udenlandsk variant. (Kilde: Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstitut.)

Undersøgelser har vist, at danskerne kan halvere deres sprøjtegiftindtag blot ved at spise dansk frugt og grønt i stedet for udenlandsk, hvor der er et dansk alternativ. (Kilde: Madmedmindrekemi.dk- Fødevarestyrelsen)

Du skal dog være opmærksom på, at danske agurker er en undtagelse.

Fødevarestyrelsen fandt nemlig i 2018 sprøjtemidler i 50 % af alle ikkeøkologiske danske agurker

(kilde: DTU´s sidste årsrapport fra 2019, “Pesticidrester i fødevarer 2018- Resultater fra den danske pesticidkontrol”)

 

Læs også artiklen “Er der sprøjtemidler i dine sommerfavoritter? Se listen her”

 

Sæson – er godt for dig, din pengepung og klimaet

Supermarkederne bugner af det meste frugt og grønt året rundt. Men hvis du gerne vil mindske klimabelastningen, er det en god idé at sætte sig ind i, hvornår dine grønne favoritter er i sæson herhjemme. Sæsonens frugt og grøntsager har nemlig et lavt klimaaftryk, da der bruges mindre energi til opbevaring på køl, frys og transport.

Gevinsten for dig er, at det er billigere, og smagen er ofte mere intens. Du sikrer dig også variation i, hvad du spiser af frugt og grønt.

Kan du huske, hvornår det er sæson for de forskellige typer frugt og grønt i Danmark? Hvis ikke, så er der hjælp at hente her.