Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
brev
fodevare
vidste_du_at
Foto: Shutterstock

Kartofler, ris og pasta 

Kartofler, ris og pasta indeholder de typer af kulhydrater, som vi anbefales at spise mest af nemlig stivelse og kostfibre. Og så indeholder de næsten intet fedt. På den måde kan kartofler, ris og pasta skabe en balance i aftensmåltidet, da de virker som modvægt til den mere fede del af måltidet som fx kød og sovs.

 

Kartofler har den højeste næringsværdi og mætter mest

Sammenligner man næringsværdien af ris, pasta og kartofler, så er den størst i kartofler. Så vil man opnå størst mæthed for færrest kalorier, skal man spise kartofler. (Kilde:Altomkost.dk)

Kartofler indeholder næsten alle vitaminer. Specielt er kartofler en vigtig kilde til C-vitamin og kostfibre i den danske kost (Kilde:Altomkost.dk). Vitaminerne er der stadig, selvom kartoflerne bliver kogt – især hvis de koges hele og med skrællen på.

Kartofler indeholder også mange mineraler, især kalium.

 

Kartofler indeholder meget c-vitamin

De dage, hvor du spiser ris og pasta, vil det derfor være optimalt at slutte af med frisk frugt. Den friske frugt er særlig vigtig, når maden ikke består af kartofler, idet både kartofler og frugt indeholder meget C-vitamin. Der skal være C-vitamin til stede i et måltid, for at kroppen kan optage det jern, som vi får fra kød, fisk og fjerkræ (Kilde: Altomkost.dk).Grøntsager som rød peberfrugt, grønkål og broccoli har også et højt indhold af C-vitamin.

 

Variér gerne tilbehøret til aften

Som med alt andet mad, så er det også en god idé at variere tilbehøret til aftensmaden. Nedenfor kan du se forskellen i indholdet af energi, kulhydrat og fedt i kartofler, ris og pasta pr. 100 g kogt vægt:

Energi

(kj)

Kulhydrat

(g)  

Kostfiber

(g)  

Fedtindhold

(g)

Kartofler 342   18,3 1,4 0,3
Ris, polerede 610 31,6 0,3 0,5
Ris, parboiled 610 31,9 0,4 0,5
Ris, brune 616 30,6 1,0 0,8
Makaroni, spaghetti 616 30,4 1,3 0,7
Makaroni, spaghetti, fuldkorn 596 29,3 3,8 1,2

Værdierne for ris og spaghetti er udregnet under forudsætning af, at de ved kogning øger vægten 2 ½ gang.

(Kilde: Altomkost.dk)

 

Brug gerne pasta, ris og kartofler som mellemmåltid

Mellemmåltider har rent ernæringsmæssigt en vigtigere betydning for børn end for voksne, ment på den måde, at børn ikke kan spise lige så meget til hovedmåltiderne som voksne. Derfor har børn behov for, at mellemmåltiderne indeholder næringsrig mad, som det måske kniber med at få spist nok af til hovedmåltiderne.

Så tænk på, hvad du ellers vil servere for dit barn til hovedmåltiderne, og så har du dit svar på, hvad mellemmåltiderne skal indeholde, blot i en mindre mængde.

Nedenfor kan du se eksempler på, hvordan kartofler, ris og pasta kan indgå i dit barns mellemmåltider evt. sammen med frugt og/eller grønt.

Kartofler

  • Kolde eller varme, kogte, stegte eller bagte som “hapsere”
  • Kartoffelmad
  • Kartoffelsalat

Pasta

  • Kolde eller varme som hapsere. Evt. vendt med lidt pesto eller vegetabilsk olie
  • Pastasalat

Ris

  • Rissalat