Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Vær obs på fedt og salt i færdige kartoffelprodukter

Som variation til aftensmaden kan man bruge kartoffelprodukter som fx kartoffelbåde, kartoffelrøsti og pommes frites fra frost. Du skal dog være opmærksom på, at mange af produkterne kan have et højt fedt- og/eller saltindhold, fx friturestegte kartofler.

 Det anbefales, at produktet maks. indeholder 5 g fedt pr. 100 g og maks. 1,2 g salt pr. 100 g. Er produktet også til børn, er det optimalt, hvis du går efter så lidt salt som muligt.

 

Vælg ikke fuldkornsvarianterne hver gang

Er dit barn under ti år, behøver du ikke at vælge fuldkornsvarianterne hver gang. Børn under ti år har nemlig ikke det samme behov for fuldkorn og kostfibre som børn over ti år og voksne. Variér derfor mellem de forskellige typer af ris og pasta. Læs mere om kostfibre her

Fuldkornsindholdet står ikke nævnt i næringsdeklarationen – det er kun kostfiberindholdet, der gør det. Er kostfiberindhold i pasta og ris højere end 6 g pr. 100 g defineres det, som højt.

Har varen et højt indhold af fuldkorn, har det ofte Fuldkornslogoet eller hedder noget med fuldkorn fx fuldkornspasta.

En vare kan godt hedde fx fuldkornspasta, men ikke have logoet. Det skyldes at logoet er en valgfri ordning.

 

Fyldt pasta kan indeholde meget salt og fedt

Vælger du at lave fyldt pasta såsom ravioli og tortellini til aftensmad eller frokost, så kan det være en fordel at kigge på indholdet af salt og fedt. Mange af produkterne kan nemlig godt indeholde en hel del fedt og/eller salt. Se eksempel her med fyldt pasta, som især har et meget højt indhold af salt og derfor ikke er velegnet til børn.

Der er ikke lavet nogle anbefalinger for, hvor meget fedt og salt, der maks. må være i fyldt pasta. Man kan derfor læne sig op af anbefalingerne for kartoffelprodukter, som siger maks. 5 g fedt og maks. 0,5 g salt pr. 100 g.

 

Couscous er også en slags pasta

Couscous ligner lidt et kornprodukt, men er et produkt fremstillet af en pastadej af durumhvede. Denne dej gnides herefter gennem en sigte og formes til små gryn. Derfor har couscous det samme lave næringsindhold som almindelig pasta. Dog indeholder couscous flere kostfibre.

 

Variér gerne mellem de forskellige typer af ris

Foto: Shutterstock

Der findes mange forskellige typer af ris, men man kan groft sagt dele ris op i tre kategorier:

  • Hvide polerede ris
  • Parboiled ris
  • Fuldkornsris

Forskellen mellem de forskellige ristyper ligger i smagen, udseendet, kogetiden og næringsstofindholdet. Ydermere så indeholder fuldkornsris mest af det kræftfremkaldende uorganiske arsen. Variér derfor gerne imellem de forskellige ristyper. Læs mere om de forskellige ristyper her og uorganisk arsen her