Foto: Shutterstock
Fjerkræ
Fjerkræ er ligesom kød og fisk en god kilde til blandt andet jern. Fra barnet er seks måneder, skal det have kød, fjerkræ eller fisk hver dag for at få tilstrækkeligt med jern (Kilde: Sundhedsstyrelsen).
Er det sundere at spise lyst kød fremfor rødt kød?
Fjerkræ såsom kylling og kalkun defineres, ligesom fisk og skaldyr, som lyst kød. Hvorimod okse-, kalve-, svine- og lammekød defineres som rødt kød, uanset om det er gennemstegt eller ej. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man begrænser det røde kød til 350 g (tilberedt) om ugen, idet der er set en sammenhæng mellem mængden af rødt kød og udviklingen af forskellige former for kræft. Der er ikke set den samme sammenhæng mellem udviklingen af kræft og lyst kød, fisk og skaldyr (Kilde: Cancer.dk).
Dermed ikke sagt, at du udelukkende skal servere lyst kød ved middagsbordet, og at rødt kød er bandlyst. Det handler blot om at tænke på at variere typen af kød, da det røde kød kan blive sundhedsskadeligt i for store mængder.
Fjerkræ og klima
Udover at det ser ud til, at lyst kød såsom kylling har en større sundhedsmæssig værdi end fx oksekød, så er lyst kød også et plus for klimaet sammenlignet med oksekød. Kyllingekød har nemlig sammen med svin og fisk et klimaaftryk på kun en fjerdedel af oksekøds klimaaftryk (Kilde: Forbrugerrådet Tænk).
Kigger du til og med på varedeklarationen og ser, hvor den er produceret og evt. slagtet, så vil det give endnu mere positiv genklang for klimaet, hvis du vælger en kylling, som er produceret og slagtet herhjemme, hvor transporten dermed er minimal.