Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Fedtindholdet i fjerkræ

Brystkød uden skind fra kylling, kalkun og and indeholder kun mellem 1-4 g fedt pr. 100 g råt kød. Det lidt mørkere kød på fjerkræ, fx lårkødet uden skind, indeholder lidt mere fedt, mellem 2-8 g fedt pr. 100 g. Men det er stadigvæk magert kød.

Det mest fedtholdige på et stykke kylling er skindet, som indeholder ca. 50 g fedt pr. 100 g. Stegt kyllingebryst med skind vil dog typisk stadig indeholde under de anbefalede 10 g fedt pr. 100 g og kan dermed sagtens indgå i et ernæringsrigtigt måltid. (Kilde: Altomkost.dk)

 

Kylling i lage er forarbejdet kød

Meget fersk kylling er tilsat saltlage. Det skal stå på varedeklarationen, hvis kyllingen er tilsat en saltlage. Vælger du disse produkter, så skal du være opmærksom på, at det går ind under kategorien forarbejdet kød.

Det forarbejdede kød kan defineres som kød, der er røget, saltet og nitritkonserveret kød, fx kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser (alle slags, også kylling) og bacon (alle typer bacon, også kalkun). Problemet med det forarbejdede kød er, at det øger risikoen for kræft, og derfor anbefales det, at vi begrænser vores indtag af denne type madvarer. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at vi begrænser denne type madvarer til et absolut minimum, fx ved festlige lejligheder (Kilde: Cancer.dk)

 

Er økokylling sundere end konventionel kylling?

Forskningen kan ikke bevise, at økologisk mad er sundere at spise end de konventionelle fødevarer. Til gengæld er det en kendsgerning, at de økologiske produkter har et lavere indhold af pesticider og tilsætningsstoffer og ofte flere mineraler og antioxidanter (Kilde: Videnskab.dk).

Men uanset om du vælger økologisk kylling eller ej, så er kylling stadig sundt for dit barn.

 

Hvad er forskellen økologiske og konventionelle kyllinger?

Kilde: Økologisk landsforening

Så det du betaler mere for, hvis du kommer en økokylling i kurven er, at kyllingen har haft bedre levevilkår, og at der er flere omkostninger forbundet med en økokylling frem for en konventionel kylling, idet en økokylling fx lever længere og kræver dyrere foder.

 

Læs også artiklen “Hvorfor betale over fire gange så meget for en økokylling?”

Hvad betyder det, når min kylling har et mærke?

Kyllinger mærket med er ligesom økokyllinger ofte dyrere end en kylling uden mærket. Men hvad betaler man mere for? Man betaler for, at kyllingen som udgangspunkt har haft de samme levevilkår som økologiske høns, bortset fra økologisk foder. Sagt på en anden måde, så er det konventionelle kyllinger, der har samme levevilkår som økologiske høns.

Ofte er der stillet større krav til dyrevelfærden, når en vare er mærket med frem for de varer, som kun er mærket med økomærket. Læs mere om mærkerne i guiden her.

 

Online kursus om mad til børn

Har du et barn på mellem seks måneder og tre år, og kender du til en eller flere af disse bekymringer?

• Får mit barn mad nok?
• Hvad må børn egentlig spise og ikke spise?
• Får mit barn grøntsager nok?Så er dette online kursus måske lige noget for dig! 

Og lige nu sparer du 60 %!