Foto: Shutterstock

Æg 

Æg er en fødevare, der indeholder mange vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som er nødvendige for at børn kan vokse og udvikle sig optimalt. Æg er derfor ernæringsmæssigt en gavnlig fødevare for både børn og voksne.

 

Æg indeholder mange næringsstoffer, vitaminer og mineraler

Æg er en god kilde til protein. Æggehviden indeholder protein, men meget lidt fedt og kulhydrat, mens æggeblommen indeholder protein og en del fedt. Hele æg indeholder knap 10 g fedt pr. 100 g. Æggehviden indeholder stort set intet fedt, mens blommen indeholder 26,5 g pr. 100 g.

Æg indeholder blandt andet vitaminerne A, B, D og E og mineralerne kalium, fosfor, jern, zink, jod og selen. Indholdet af protein er højest i hviden, til gengæld er der flere vitaminer og mineraler i blommen (DTU Fødevareinstitut).

 

Æg er en klimavenlig kilde til animalsk protein. 

Animalske fødevarer belaster generelt klimaet langt mere end vegetabilske fødevarer. Men ser man på, hvilke animalske fødevarer som belaster mindst, ja så er æg en af dem. Produktionen af æg udleder nemlig 2 kg CO2 pr. kg æg, der produceres. Til sammenligning udleder 

  • Oksekød 13,9 kg CO2 pr. kg oksekød
  • Fast ost 9,6 kg CO2 pr. kg ost 
  • Kyllingekød 5,5 kg CO2 pr. kg kyllingekød
  • Svinekød 4,6 kg CO2 pr. kg svinekød 
  • Torskefilet 2,8 kg CO2 pr. kg torskefilet

(Kilde: “Liste over fødevarernes klimaaftryk”)

  

Hvor mange æg må mit barn få?

Tidligere troede man, at kolesterolet i ægget var medvirkende til at øge ens kolesteroltal, og derfor var der dengang restriktioner på indtaget af æg. Sådan er det ikke længere. Man har nu fundet ud af, at det er det mættede fedt, som øger kolesteroltallet og ikke det kolesterol, der findes i visse fødevarer såsom æg, rejer og indmad.

Man har dog set, at æg kan få blodets indhold af kolesterol til at stige hos nogle få personer. Disse undersøgelser er lavet på voksne. (Kilde: Altomkost.dk)

Raske voksne kan derfor spise op til syv æg om ugen. Der er ikke lavet tilsvarende anbefalinger for børn, så blot tænk, at antallet at æg ikke skal overskride anbefalingerne for voksne, og tænk i variation.

Men hvilke æg skal jeg vælge? Kan det betale sig at vælge de dyre økologiske æg frem for de billige skrabeæg? Er de dyre æg sundere end de billige æg? Svarene finder du, hvis du klikker på “Gode råd til indkøb”