Foto: Shutterstock
Kød
Den største del af det protein, danskerne får, kommer fra kød og kødprodukter – i alt 26 %. Spiser dit barn vegetarisk, da skal du blot være opmærksom på, at det får nok proteiner fra andre fødevarer såsom bønner, linser, nødder, æg, mælk og mælkeprodukter.
Kød bidrager med vigtige næringsstoffer
Udover at bidrage med protein så er kød (okse-, svine-, kalve- og lammekød) ligesom fjerkræ og fisk også en vigtig kilde til B-vitaminer – fx B6 og B12 – og mineralerne jern, zink og selen.
Der findes også jern i vegetabilske fødevarer såsom bønner, linser, kornprodukter, grøntsager m.m. Spiser dit barn vegetarisk, kan det derfor være en god idé, at disse fødevarer indgår i dit barns mad for bl.a. at sikre et tilstrækkeligt jernindtag.
Det vegetabilske jern optages dog ikke lige så godt som jern fra animalske produkter. Kød øger desuden optagelsen af jern fra andre fødevarer (Kilde:Altomkost). Optagelsen af jern fra kød, fisk, fjerkræ og indmad fremmes, hvis der er C-vitamin til stede i måltidet. Kartofler er en god kilde til C-vitamin. Indeholder måltidet ikke kartofler, er det en god idé, at give dit barn et stykke frugt efter måltidet for netop at fremme optagelsen af jern.