Foto: Shutterstock
Mælk og mælkeprodukter
Mejeriprodukter bidrager med mange næringsstoffer, blandt andet protein, de fleste vitaminer og mineraler fx B2, B12, calcium (kalk), fosfor og jod. Mælkeprodukter og ost er dog fattige på jern og C-vitamin, og det lave jernindhold er med til at sætte grænse for, hvor meget mælkeprodukt, der er plads til i en sund kost (Kilde: Altomkost.dk) .
Hvorfor er det så vigtigt, at børn og unge får mælk?
Anbefalingerne for mælk og mælkeprodukter skyldes primært børn og unges behov for kalk.
Kalk udgør sammen med magnesium og fosfor den faste substans i knoglerne. Det er disse mineraler, der giver knoglevævet dets styrke. Kalk er derfor helt afgørende i opbygningen og vedligeholdelse af kroppens knogler.
Et dagligt indtag af kalk er både vigtigt for både børn og voksne. Dog er indtaget af kalk som barn og ung helt afgørende for knoglesundheden senere i livet. Det er nemlig især under væksten, hvor knoglerne opbygges, at behovet for kalk er afgørende. Får børn og unge ikke dækket deres behov for kalk, så er der risiko for knogleskørhed senere i livet (Kilde:Osteoporoseforeningen.dk).
Er der kalk i andre fødevarer end mælk og mælkeprodukter?
Ja, det er der. Der er kalk i al vores mad, den eneste undtagelse er rene planteolier. Mængden og optageligheden varierer dog meget fra fødevare til fødevare (Kilde:Osteoporoseforeningen.dk).
Dermed sagt, så kan dit barn godt få opfyldt sit behov for kalk gennem andre fødevarer end mælk og mælkeprodukter. Det kræver dog noget mere opmærksomhed, da mængden af kalk er betydelig mindre i andre fødevarer end mælk og mælkeprodukter. Se længere nede på siden.
Hvor meget kalk har børn og unge brug for?
Både børn og voksne skal have kalk dagligt i nogenlunde samme mængde, da vi inden for et døgn har et ret konstant tab af kalk gennem urin og sved. Bliver tabet ikke erstattet, vil det først og fremmest betyde et tab af kalk fra knoglerne og føre til en udtynding af skelettet (Kilde: Osteoporoseforeningen).
Her kan du se, hvor meget kalk Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn og unge får hver dag
- Børn 1-5 år 600 mg kalk om dagen
- Børn 6-9 år 700 mg kalk om dagen
- Børn 10-17 år 900 mg kalk om dagen
(Kilde: Altomkost.dk)
Kalkindholdet i mælk og mælkeprodukter
Ost, mælk og surmælksprodukter er her i landet en vigtig kilde til calcium, vel at mærke for alle, der tåler mælkeprodukter. Her kan du se, hvor meget kalk disse produkter indeholder:
Kalkindhold | Pr. 100 g | Pr. portion |
Valgfri mælk | 120 mg | 240 mg/ 1 glas/ 2 dl |
Ymer, ylette | 195 mg | 390 mg/ 1 skål/ 2 dl |
Cultura, A38, yoghurt | 125 mg | 250 mg/ 1 skål/ 2 dl |
Skæreost | 700 mg | 140 mg/ 1 skive/ 20 g |
Feta, hvid- og grønskimmelost | 650 mg | 160 mg/ 25 g |
(Kilde: Osteoporoseforeningen)
Kalkindholdet er det samme uanset fedtindhold
Hvor meget mælkeprodukt har mit barn brug for?
For børn over et år anbefaler Sundhedsstyrelsen, at den samlede mælkemængde, det vil sige drikkemælk og surmælksprodukt, bør være ca. 3,5 til 5 dl om dagen. Her tæller ost ikke med.
Hvis dit barn ikke kan lide mælk
Hvis dit barn ikke kan lide at drikke mælk, kan du med fordel bruge mælk i stedet for anden væske i den daglige madlavning. Du kan fx:
- Koge havregrød på mælk i stedet for vand.
- Servere risengrød en gang om ugen.
- Komme mælk i det hjemmebagte brød, kartoffelmosen eller farsretterne.
Er du bekymret for, at dit barn ikke får tilstrækkeligt med kalk, så kan kalktilskud være en løsning. Tal med din læge om dette.
Hvis dit barn ikke tåler mælk
Hvis dit barn har fået konstateret mælkeallergi, så tåler det slet ikke nogle mejeriprodukter, og Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at dit barn bør tage et calciumtilskud (Kilde: Altomkost.dk).
Hvis dit barn har fået konstateret, at det er laktoseintolerant, så kan det formentlig godt tåle ost, da oste indeholder meget lidt laktose. (Kilde: Altomkost.dk)
Men spiser eller drikker dit barn ikke mælk eller mælkeprodukter af den ene eller anden årsag og ikke tager kalktilskud, så kan det være en rigtig god idé, at sætte dig ind i, hvilke fødevarer, du kan give dit barn i stedet for. Nedenfor kan du se indholdet af kalk i brød og gryn samt frugt og grønt
Indhold af kalk i brød og gryn
Kalkindhold | Pr. 100 g | Pr. portion |
Havregryn | 180 mg | 90 mg/1 dl/ 50 g |
Rugbrød | 34 mg | 17 mg/ 1 skive/ 50 g |
Bulgur | 34 mg | 25 mg/1 dl/75g tør vægt |
Fuldkornspasta | 34 mg | 25 mg/ 75g tør vægt |
(Kilde: Osteoporoseforeningen)
Grove og grønne grøntsager, herunder krydderurter, har det højeste indhold af calcium, og optagelsesgraden er stor. Citrusfrugter, bær og oliven kan også fremhæves, og det samme kan tørret frugt, frø og nødder samt tørrede bønner, linser og ærter (Kilde: Osteoporoseforeningen).
Kalkindhold i frugt og grønt
GRØNTSAG | pr. 100 g | FRUGT | pr. 100 g |
Grønkål | 219 mg | Hyben | 184 mg |
Grønne bønner | 60 mg | Oliven, sorte | 80 mg |
Broccoli | 44 mg | Solbær | 59 mg |
Selleri | 42 mg | Appelsin | 35 mg |
Spidskål | 34 mg | Figen | 194 mg |
Gulerod | 25 mg | Hasselnød | 136 mg |
(Kilde: Osteoporoseforeningen)