Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Find gerne en ost med lidt salt

Der er ikke lavet nogle anbefalinger for, hvor meget salt der maks. må være i ost til børn. Til voksne anbefaler man max 1,6 g salt pr. 100 g.

Voksne tåler mere salt end børn, og derfor er voksnes anbefalede daglige maks. indtag af salt også ca. det dobbelte altså 5-6 g salt om dagen, hvorimod børns daglige indtag af salt maks. bør være 3-4 g salt om dagen. Derfor giver det rigtig god mening, hvis du kan finde en ost, hvor mængden af salt ligger under anbefalingen til voksne. Så kan du finde noget en ost med et maks. indhold under 1,6 g salt pr. 100 g, så vil det være optimalt.

Her ser du varedeklarationen på en almindelig Klovborg i skiver. Saltindholdet her er 1,7 g salt pr 100 g, altså højere end den anbefalet mængde salt til voksne og derfor også langt mere end den anbefalede mængde salt til børn.

 

Børneoste indeholder langt mere salt end anbefalet

Mange af os tænker nok, at når en madvare decideret henvender sig til børn, så er de sunde, for man laver vel ikke madvarer til børn, som ikke er gode for dem, vel?

Her må jeg desværre sige jo, det gør man

Og ostehaps er et godt eksempel.

Lillebror ostehaps indeholder nemlig 3,5 g salt pr. 100 g, hvilket er over dobbelt så meget som anbefalet. Anbefalingen lyder nemlig som sagt på 1,6 g salt pr. 100 g.

Det høje saltindhold betyder, at én ostehaps indeholder 0,7 g salt. Sammenholder man denne saltmængde med anbefalingerne for salt til børn fra 2 -10 år, ja så giver ostehaps en stor mængde salt. Anbefalingen lyder nemlig på 3-4 g salt om dagen til et barn mellem 2- 10 år. 

Vælger du den økologiske variant af Lillebror ostehaps, så skal du være opmærksom på, at saltindholdet er fuldstændig det samme, nemlig 3,5 g salt pr. 100 g.

Selvfølgelig kan man sagtens forkæle sine børn med en ostehaps eller anden form for børneost.  Det giver blot god mening ikke at servere det til hverdag og generelt se på saltindholdet sit barns mad, som helhed.

Læs også artiklen “Spiser dit barn også for meget salt?”

 

Fastost indeholder ti gange så meget salt som smøreost

Selvom ost er en rigtig god kilde til kalk, så kan det være en god idé at tænke på hvilken type ost, du tilbyder dit barn. Alle typer ost er nemlig gode kalkkilder, men deres indhold af salt varierer meget. Se eksempel her

En almindelig skive ost (25 g) indeholder 0,5 g salt. Mængden af smøreost til et stykke brød vil være ca. 15 g.

Den indeholder til sammenligning 0,05 g salt dvs. 1/10 af skiveosten. Se illustrationen her på  Fødevarestyrelsens hjemmeside 

0,5 g salt lyder måske ikke af så meget, men set ud fra at den anbefalede mængde salt for et barn 2-10 år, er max 3-4 g salt om dagen, så er det pludselig meget.

For meget salt er skadeligt for både børn og voksne, og derfor er det godt at have fokus på salt i de færdigpakkede fødevarer, for det er gennem dem, vi får det meste salt. Læs mere om børn og salt her 

 

Anbefalingerne for fedtindholdet i ost

Ligesom voksne så anbefales børn at spise fedtfattige mejeriprodukter, herunder ost. Anbefalingen lyder på 17 g fedt pr. 100 g. Det svarer til det, man også kalder en 30+ ost. Det er totalindholdet af fedt, du skal kigge efter, og ikke som udgangspunkt hvilken type af fedt. Det forvirrer ofte mere, end det gavner. Og som tommelfingerregel så er mængden af mættet fedt, altså det dårlige fedt, lavt, hvis totalindholdet også er lavt.

Læs også artiklen “Sådan skal du forstå + og % betegnelsen på din ost”