Foto: Shutterstock

Hvilken mad er sundest for mig at spise?

Som udgangspunkt kan man sige, at ingen fødevarer sunde eller usunde i sig selv. Det kommer an på, hvor meget man spiser af dem, og hvordan man i øvrigt lever. Så det handler ikke om, at den enkelte fødevare eller det enkelte måltid skal leve op til ernæringsanbefalingerne, men at man over tid spiser så varieret, at der er balance.

 

Hvem skal man lytte til?

Tidligere fik vi danskere vores primære information om sundhed og ernæring fra de danske myndigheder og sundhedsfaglige institutioner. Den tendens har ændret sig markant, hvilket betyder, at vi i dag i lige så høj grad søger information om sundhed og ernæring på nettet, på de sociale medier eller hos familie og venner.

Sammenlignet med tidligere så kan man sige, at sundhed og ernæring i dag er blevet allemandseje. Alle må udtale sig om ernæring og sundhed. Det kræver ikke nogen særlig ernæringsfaglig baggrund, og det kræves heller ikke, at ens udtalelser bunder i nogen form for videnskabeligt bevis.

 

De officielle kostråd og alle de andre

Helt firkantet så kan man sige, at der findes to lejre: Den offentlige lejr og den private lejr.

I den offentlige lejr har vi de overordnede officielle kostråd: De syv kostråd.

Fødevarestyrelsen står bag De officielle Kostråd. De er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og i dialog med en bred vifte af interessenter. Tanken med rådene er, at de viser vejen til mad og drikke, der er sund og samtidig klimavenlig.

I den private lejr har vi en skov af forskellige kostråd, som både kan være kure eller alternative måder at spise på. Med “alternativ” mener jeg blot mad, som afviger fra den danske madkultur – eksempelvis i valg af fødevarer, sammensætningen af maden m.m.

Bag kostrådene står oftest helt almindelige privatpersoner. Nogle har en ernæringsfaglig baggrund, men mange har ikke, da det, som sagt, heller ikke er et krav. Det kan være personer, som ønsker at gøre ernæring og sundhed til en levevej ved at sælge bøger, produkter eller andet, som knytter sig til et bestemt kostråd eller diæt, som de står bag.

I modsætning til de officielle syv kostråd så stilles der ikke krav til de uofficielle kostråd om, at de skal bygge på et solidt videnskabeligt grundlag, som fx kostrådene gør.