Officielle kostråd - godt for sundhed og klimaet
 Foto Fødevarestyrelsen

Nye danske kostråd – godt for sundhed og klima 

Den 7. januar 2021 var datoen, hvor vi danskere fik nye officielle kostråd. Rådene går under navnet “godt for sundhed og klima”. Det er første gang, at Danmark har fået kostråd, hvor sundhed og klima går hånd i hånd.

 

Kostrådene vil gavne din sundhed 

Tager du afsæt i alle kostrådene, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Det vil også gøre det nemmere for dig at holde en sund vægt, og du nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som fx hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft. 

 

Sundhed og klima går hånd i hånd 

Derudover har kostrådene også en positiv effekt på klimaet. Det er nemlig sådan, at sund og klimavenlig går ud på ét, hvilket betyder, at fødevarer, som er særligt sunde for os såsom grøntsager, bælgfrugter og fisk. samtidigt er fødevarer, som har et særlig lavt aftryk på klimaet.

 

Hvem gælder kostrådene for? 

Kostrådene er som udgangspunkt udarbejdet til raske over to år. Kostrådene gælder derfor ikke for børn under to år, småtspisende ældre samt personer, som har en sygdom, der stiller særlige krav til maden. Desuden skal gravide, ammende og personer over 65 år følge supplerende råd. Det gælder også personer, der ikke spiser fisk, kød eller mejeriprodukter. Du kan finde de supplerende råd her på Fødevarestyrelsens hjemmesider:

 

Skal jeg følge rådene slavisk?

Nej, du skal se rådene som en guideline, hvis du godt kunne tænke dig at spise sundt og klimavenligt. Og selvom du ikke følger rådene 100 %, så vil et afsæt i rådene som udgangspunkt have en positiv effekt, både på din sundhed og på klimaet.

 

Hvad er det nye i kostrådene?

Med de nye kostråd går vi fra ti kostråd til syv kostråd. Men der er stadig råd, der er de samme som før, såsom rådet om at spise fuldkorn, frugt og grønt, fisk og slukke tørsten i vand. Øvrige ændringer er:

  • Vi anbefales at spise mere plantebaseret og mindre kød 
  • Kødanbefalingerne er sat ned fra 500 g tilberedt kød om ugen til 350 g tilberedt kød om ugen
  • Anbefalingen på mælk og mælkeprodukter er sat ned fra ½ liter til 250 ml dagligt og en skive ost, dvs. en halvering
  • Vi anbefales nu at spise dagligt 100 g kogte bælgfrugter
  • Rådet omkring 30 g nødder dagligt har fået en mere central placering
  • Det anbefales nu, at du spiser 1-2 spsk. frø om dagen

 

Se videoen her, hvor jeg kort fortæller om de nye sunde og klimavenlige kostråd

 

Tag rådene med i supermarkedet 

Ovre i venstre kolonne kan du klikke på hvert af de syv kostråd og se, hvad de konkret indebærer. Til hvert kostråd finder du “gode råd til indkøb”, hvor du vil blive guidet til at finde de fødevarer, som lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger og samtidigt også matcher dine værdier og behov bedst inden for et givet kostråd.

 

Mangler du inspiration til mad med afsæt i kostrådet så download gratis Fødevarestyrelsens opskriftshæfte “Hverdagsopskrifter”

 

Læs mere om de officielle kostråd på Altomkost.dk