Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb – Vand

Synes du af og til, at det er lidt kedeligt at drikke almindeligt postevand? Så få her nogle gode råd til, hvordan du kan “peppe” vandet lidt op, og hvilke drikkevarer der kan bruges som alternativ til vand, som heller ikke indeholder kalorier. Du finder midt på siden også videoen om, hvorfor det er vigtigt altid at vælge økologisk citrusfrugt, hvis skrællen skal bruges i mad eller drikke.

 

Fyld kurven med naturlige smagsgivere

Er du en af dem, som har svært ved at få drukket nok, fordi du synes vand smager kedeligt, så fyld kurven med smagsgivere til at peppe vandet op med:

  • Saft eller skive af agurk, lime, citron, appelsin.
  • Isterninger med hele bær eller stykker af frugt i; fx. melon eller jordbær.
  • Stængler af smagfulde krydderurter, som mynte eller citronmelisse.

Vælger du at komme skallen af citrusfrugter såsom lime, citron eller appelsin i dit vand, så vælg altid den økologiske variant. Det er en anbefaling fra Fødevarestyrelsen, idet grænseværdierne for sprøjtegifte på citrusfrugter er sat ud fra tanken om, at skallen IKKE skal spises eller drikkes.

Det er især vigtigt, hvis maden eller drikkevaren gives til børn eller gravide, da fostre og børns hjerner er meget følsomme, selv overfor små doser af pesticider.

Foto: Shutterstock

Ønsker du at begrænse indtaget af sprøjtegifte så gå efter økologiske krydderurter, frugt og grønt. Grundig vask af konventionelt dyrket frugt, grøntsager og krydderurter fjerner nogle af de eventuelle sprøjtegifte, men langt fra dem alle.

 

 

Er flaskevand sundere end postevand?

Kvalitetskravene til postevand er høje og ofte skrappere end til flaskevand, og drikkevandet herhjemme er noget af det bedste der findes. Så nej. Flaskevand er hverken renere eller sundere end vand fra hanen. Undersøgelser viser, at flaskevand ofte indeholder flere bakterier end hanevand – dog ikke i et omfang, der kan gøre os syge. I øvrigt er det kilde- og mineralvand, vi køber på flaske, i mange tilfælde pumpet op fra grundvandet ligesom hanevandet i Danmark.

Så bottom line er, at du køber historien om vandet, og ikke vand som tilfører din krop noget bedre end kildevand. Desuden belaster det klimaet 500 gange mere end postevand!

 

Har flaskevand ikke nogle fordele?

Hvis du bedre kan lide smagen af dem frem for postevand, og hvis flaskevand gør, at du rent faktisk får drukket nok væske, ja så kan det godt være den bedste løsning for dig.

Flaskevand er også et bedre valg end postevand, hvis du rejser i lande hvor vandet er fyldt med bakterier og kemikalier som i fx. Indien.

 

Kildevand med smag

Nogle mennesker synes, at vand smager kedeligt, og derfor drikker de mere væske, hvis de vælger noget med smag. Ofte er væske med smag af den ene eller anden art ensbetydende med, at der også følger en del kalorier med. Disse kommer primært fra forskellige typer af sukker.

Efterhånden er der dog i supermarkederne kommet et større udvalg af kildevand, som er tilsat smag uden at det giver kalorier. De findes i mange smagsvarianter, med eller uden brus.

Ønsker man at begrænse indtaget af tilsætningsstoffer, skal man være opmærksom på, at kildevand med smag ofte indeholder kunstige sødestoffer og konserveringsmidler i stedet for fx. sukker.

 

Light saft og sodavand

Ligesom kildevand med smag er light saft- og sodavand også en mulighed, hvis du ønsker væske uden kalorier. Også disse typer af drikke indeholder kunstige sødestoffer, konserveringsmidler og evt. farvestoffer. Det står altid i ingredienslisten, hvad drikken indeholder.