kød

Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb – Kød

Du kan her læse om Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fedt og salt i kød og kødpålæg, og om hvordan du spotter nitrit i kødpålæg. Læs også om Nøglehulsmærket, og hvad det betyder, når kød har Ø-mærket eller Dyrevelfærdsmærket.

 

Find fedtet på næringsdeklarationen 

På næringsdeklarationen kan du se hvor meget fedt, der er i varen. Du behøver ikke forholde dig til mængden af det mættede fedt, selvom det er vigtigt. Forhold dig blot til det totale indhold af fedt i varen. Det skyldes, at jo mindre fedt varen indeholder, jo mindre af det mættede fedt er der i.

Den anbefalede mængde fedt i kød og kødpålæg er 10 g fedt pr 100 g

 

Hold også gerne øje med saltet i kødpålæg 

Kødpålæg og kødprodukter er fødevaregrupper, som bidrager med meget salt. Derfor kan du begrænse dit saltindtag betydeligt ved at kigge efter saltindholdet, på disse varer.

Næringsdeklarationen fortæller dig, hvor meget salt varen indeholder. Se her på denne pakke hamburgerryg.

Men for at kunne vurdere det oplyste saltindhold som fx her 2,5 g, så skal du jo vide, hvad retningslinjerne for salt i kødpålæg er. Fødevarestyrelsen har lavet retningslinjer for et maksimalt saltindhold i kød og kødpålæg, som du kan se i indkøbsguiden .

 

Sådan finder du nutrit i dit kødpålæg 

Har du bemærket navnet nitrit, natriumnitrit eller E 250 i dit kødpålæg?

Det er nemlig et konservisningsmiddel, som ofte tilsættes kødpålæg såsom skinke, kyllingepålæg, paté m.fl. for at hæmme udviklingen af bakterien, der kan give pølseforgiftning.

Men stoffet har den sideeffekt, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet.

Læs også artiklen “Vær opmærksom på nitrit i kødprodukter”

 

Er det bedre at vælge økologisk forarbejdet kød?

Som sagt, så anbefales vi at begrænse indtaget af det forarbejdet kød såsom kødpålæg. Men hvis man alligevel vælger at spise forarbejdet kød, så tilkendegiver Kræftens Bekæmpelse, at det kan være en idé at vælge økologiske produkter. Det er nemlig ikke tilladt at tilsætte nitrit til økologiske produkter i Danmark. Du skal dog være opmærksom på, at du godt kan finde udenlandske økologiske kødprodukter med nitrit på hylderne i Danmark. Så vil du være på den sikre side, så kig altid i ingredienslisten efter nitrit.

Kræftens Bekæmpelse understreger også, at nitrit er det eneste punkt, hvor der er forskel. De økologiske produkter indeholder lige så meget af de øvrige kræftfremkaldende stoffer som konventionelle produkter (Kilde: Cancer.dk). Ergo kan det anbefales at holde sig til ét – to stykker pålæg om dagen, økologisk eller ej.

 

Er dyrevelfærd vigtigt for dig?

Er det, så vælg kød og pålæg med disse mærker

 

 

Læs mere om Anbefalet af dyrenes beskyttelse mærke og ø-mærket i guiden her

Der findes mange mærker, som indikerer dyrevelfærd, men pas på, for ikke alle mærker gør en reel forskel for dyrene.

Forbrugerrådet Tænk har rangeret de mange dyrevelfærdsmærker i supermarkedet. Her er deres vurdering af, hvilke mærker der giver mest dyrevelfærd for pengene.

Foto: Tænk.dk

Som du kan se, stiller statens Bedre Dyrevelfærd-mærke ofte lavere krav til dyrevelfærd end de andre dyrevelfærdsmærker.

Det betyder, at kravene for at bruge statens Dyrevelfærdsmærke med et hjerte stort set svarer til, hvad lovens mindstekrav til dyrevelfærd er bortset fra få forbedringer.

For dig betyder det, at du som minimum skal gå efter statens Dyrevelfærdsmærke med to hjerter eller en firkløver i Coops Dyrevelfærdsordning, hvis du gerne vil have kød med høj dyrevelfærd.

Læs også artiklen “Sådan sparer du penge på dyrevelfærd”

 

Hvad står statens Dyrevelfærdsmærke for?

Bedre dyrevelfærd, det officielle danske dyrevelfærdsmærkeStatens dyrevelfærdsmærket er baseret på centrale grundkrav udvalgt af Fødevarestyrelsens eksperter i dyrevelfærd. Dyrevelfærdsmærket findes i tre niveauer med stigende krav til dyrevelfærden. Højere krav fører til højere priser – det betyder, at der er noget for enhvers præferencer og pengepung (kilde: Fødevarestyrelsen).

Statens bedre dyrevelfærdsmærke

Foto: Fødevarestyrelsen

Læs mere om Fødevarestyrelsens dyrevelfærdsmærke her

Læs også artiklen “Hvorfor betale over fire gange så meget for en økokylling?”

Nøglehulsmærket

Kigger du ikke på næringsdeklarationen, kan du altid kigge efter nøglehulsmærket. Mærket viser dig vej til kød og pålæg med bl.a. mindre fedt, mindre mættet fedt og mindre salt. Se mere om mærket her.

Bemærk, at nøglehulsmærket ikke forholder sig til, om varen indeholder nitrit eller ej. Ønsker du at undgå det, så se på ingredienslisten, om det er tilsat. Det kan gemme sig under navnet Natriumnitrit eller E249 og E250. 

Vær også opmærksom på, at mange nøglehulsmærkede varer stadig godt kan indeholde meget salt, især hvis produktet er til børn. Ønsker du at begrænse indtaget af salt, så læs på næringsdeklarationen hvor meget salt varen indeholder.

 

8 ugers online kursusforløb

 

Har du et barn på mellem seks måneder og tre år, og kender du til en eller flere af disse bekymringer?

• Får mit barn mad nok?
• Giver jeg nu mit barn den rette mad?
• Hvorfor må børn ikke få riskiks, dåsetun og rosiner?
• Bliver mit barn kræsent?
• Får mit barn grøntsager nok?