Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

 

Hvad betyder kostrådet?

Over 80 % af det sukker som vi danskere indtager, får vi fra slik, sodavand, is og kager. Anbefalingen lyder derfor på, at vi skal skære ned på de søde sager og drikke – både i hverdagen og på fridage. (Kilde:Altomkost.dk)

 

Hvad er baggrunden for kostrådet?

I Danmark har 4 ud af 10 voksne for højt sukkerindtag. For mange tomme kalorier i form af sukker optager pladsen for den sunde mad, og resultatet kan blive, at man ikke får de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. For meget sukker kan også være medvirkende årsag til vægtforøgelse (Kilde:Altomkost.dk).

 

Hvor meget sukker anbefales vi max at indtage?

Anbefalingen for tilsat sukker om dagen for en voksen:

  • Kvinde =  maks. 55 gram, svarende til 26 sukkerknalder
  • Mand = maks. 70 gram, svarende til 33 sukkerknalder

Hvis man ikke er fysisk aktiv hver dag, og ellers spiser sundt og varieret, er råderummet mindre end angivet ovenfor (Kilde:Altomkost.dk).

 

Søde sager øger klimabelastningen markant 

I klimadebatten er der stor fokus på det røde kød, primært oksekød, men DTU Fødevareinstituttets beregninger tyder også på, at de søde sager har et væsentlig bidrag til kostens klimabelastning. Faktisk så har DTU Fødevareinstituttet beregnet, at CO2-bidraget dvs. klimabelastningen i en gennemsnitlig kost for en voksen dansker er cirka:

  • 57 % fra animalske fødevarer og heraf er cirka halvdelen fra rødt kød (okse, lam og gris)
  • 24 % fra søde sager, snacks og diverse drikkevarer inklusiv sodavand og vin og øl(mælk ikke medtaget)
  • 15 % fra vegetabilske produkter (grøntsager, frugt og korn- og brødprodukter).

Sagt på en anden måde: Ved at begrænse dit indtag af søde sager, sodavand, alkohol og snacks så gavner du ikke blot din sundhed, men du er også medvirkende til at sænke klimabelastningen.

Læs mere om beregningerne i artikelen fra DTU Fødevareinstituttet: På vej mod en sundere og mere bæredygtig kost.