Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb

Læs her om, hvordan du med madplaner og køb af grønt, frugt og fisk i sæson kan sikre dig en naturlig variation i din mad samtidig med, at du får de mest friske, billige og klimavenlige varer.

 

Madplaner kan hjælpe dig med variationen

Madplaner for fx. en uge af gangen kan være et rigtig godt redskab til at sikre variation i din mad.

Det kræver lidt tid i starten, men gevinsterne er hurtigt til at få øje på:

  • Du slipper for at skulle beslutte foran køledisken, hvad I skal spise i aften
  • Du sparer tid ved at handle stort ind og dermed ikke hver dag
  • Du spiser mere varieret
  • Du undgår for meget madspild
  • Du sparer penge

Find inspiration til din madplan ved at bruge andres madplaner helt eller delvist. Mange supermarkeder, dameblade og madsites laver en ny madplan hver uge – søg dig frem. Visse steder kan du endda få varerne leveret direkte til døren.

Fødevarestyrelsen har også lavet pjecen “Ugeplan – sådan laver du sundere mad med kostrådene”

Du kan også sagtens lave din egen madplan ud fra dine favoritretter. For at sikre variation kan du lave dig en skabelon, som passer til dig/din familie. Den kunne fx se sådan ud:

  • 1 køddag
  • 1 fiskedag
  • 1 fjerkrædag
  • 1 vegetardag
  • 1 suppe/grøddag

De resterende to dage kan enten bestå af mad fra dagen før, eller en brøddag.

 

Der er mange gevinster ved at købe frugt, grønt og fisk i sæson

Jordbær hører til sommeren,  grønne asparges hører til foråret og forsommeren, og torsk spiser vi nytårsaften. Sådan var det før i tiden. Men i dag gør import fra udlandet det muligt at købe det meste frugt og grønt hele året.

Alligevel er der mange gode grunde til at gå efter frugt, grønt og fisk fra den danske sæson.  

Gevinsterne ved at spise mad efter årstiderne er mange se her:

  • Naturlig variation
  • Mere smag
  • Billig pris
  • Rige på vitaminer
  • Mere klimavenligt

Ønsker du at have fokus på at købe mere ind efter årstidens frugt og grønt, så læs mere her hvor du kan se, hvornår de forskellige frugter og grøntsager er i sæson.

Læs også artiklen  “Køb fisk i sæson, hvis den skal være billig, frisk og klimavenlig”