kostråd om fuldkorn

Foto: Fødevarestyrelsen 

Spis mad med fuldkorn 

Kostrådet opfordrer os til at have fokus på at vælge brød, gryn, mel, morgenmadsprodukter, ris og pasta med et højt indhold af kostfibre og fuldkorn.

Undersøgelser viser nemlig, at spiser du meget fuldkorn:

  • Så får du mange vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er med til at forebygge type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft. 
  • Så spiser du mindre, fordi fuldkorn mætter rigtig godt
  • Opnår du en god fordøjelse, da fuldkorn holder maven i gang

Dansk forskning har tidligere vist, at forekomsten af tyk- og endetarmskræft, hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes er 25 procent lavere hos den fjerdedel af befolkningen, som spiser mest fuldkorn, sammenlignet med den fjerdedel, som spiser mindst.

Faktisk tyder ny forskning på, at jo mere fuldkorn man spiser, des mere beskyttende er effekterne.

Kræftens Bekæmpelse går faktisk så langt som at sige, at det, at spise fuldkorn er noget af det vigtigste, man kan gøre for sin sundhed i forhold til kosten. Ligesom indtaget af fuldkorn er steget, er viden om de gavnlige effekter også steget (Kilde:Altomkost.dk).

 

Hvad er fuldkorn? 

Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet. Også kimen og skaldelene.

Som du kan se her på tegningen, så består kornkerner består af 3 dele: frøhvide (endosperm), skaldele (klid) og kim (embryo).

Tegningen tilhører Fuldkorn.dk

Det er i skaldelen og i den indre del, kimen, at alle vitaminerne og mineralerne sidder. Hvis man maler hele kernen til mel er det fortsat fuldkorn, hvis man bruger alle dele. Mel malet af hele kerner kaldes ofte fuldkornsmel (Kilde: Altomkost.dk)

 

Hvor meget fuldkorn anbefales?

Det anbefales, at vi spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen, hvilket svarer til fx. 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød.(Kilde:Altomkost.dk)

 

Hvad er forskellen på kostfibre og fuldkorn?

Tidligere lød kostrådet, at vi skulle spise mad med mange kostfibre. Det gælder stadig. Spiser du fuldkornsprodukter, vil kostfiberindholdet automatisk være højt. Fuldkorn omfatter nemlig hele kornet og dermed også de formalede skaldele fra den ydre del af kornet (skallen), som kostfibrene kommer fra. Udover kostfibre indeholder skallen på kornet også nogle vigtige vitaminer og mineraler. Det er årsagen til, at fokus er flyttet fra kun at gå efter indholdet af kostfibre, til at gå efter fuldkorn – så får vi alt det gode med! (Kilde:Altomkost.dk)

Læs mere om kostrådet på Fødevarestyrelsens hjemmeside Altomkost.dk

Mangler du inspiration til opskrifter med fuldkorn, så finder du en masse her på Fuldkornspartnerskabets hjemmeside