Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

 

Hvad betyder kostrådet?

Kostrådet opfordrer os til at have fokus på at vælge brød, gryn, mel, morgenmadsprodukter, ris og pasta med et højt indhold af kostfibre og fuldkorn.

Undersøgelser viser, at spiser du meget fuldkorn:

  • Så får du mange vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er med til at forebygge type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft. 
  • Så spiser du mindre, fordi fuldkorn mætter rigtig godt
  • Opnår du en god fordøjelse, da fuldkorn holder maven i gang

(Kilde: Altomkost.dk)

 

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet. Også kimen og skaldelene.

Som du kan se her på tegningen, så består kornkerner består af 3 dele: frøhvide (endosperm), skaldele (klid) og kim (embryo).

Tegningen tilhører Fuldkorn.dk

Det er i skaldelen og i den indre del, kimen, at alle vitaminerne og mineralerne sidder. Hvis man maler hele kernen til mel er det fortsat fuldkorn, hvis man bruger alle dele. Mel malet af hele kerner kaldes ofte fuldkornsmel (Kilde: Altomkost.dk)

 

Hvor meget fuldkorn anbefales?

Det anbefales, at vi spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen, hvilket svarer til fx. 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød.(Kilde:Altomkost.dk)

 

Hvad er forskellen på kostfibre og fuldkorn?

Tidligere lød kostrådet, at vi skulle spise mad med mange kostfibre. Det gælder stadig. Spiser du fuldkornsprodukter, vil kostfiberindholdet automatisk være højt. Fuldkorn omfatter nemlig hele kornet og dermed også de formalede skaldele fra den ydre del af kornet (skallen), som kostfibrene kommer fra. Udover kostfibre indeholder skallen på kornet også nogle vigtige vitaminer og mineraler. Det er årsagen til, at fokus er flyttet fra kun at gå efter indholdet af kostfibre, til at gå efter fuldkorn – så får vi alt det gode med! (Kilde:Altomkost.dk)