Foto: Shutterstock

Gode råd til indkøb – Fuldkorn

Læs her, hvorfor Fuldkornsmærket er en rigtig god hjælp til dig, når du hurtigt gerne vil spotte fuldkornsvarer. Bliv også klogere på, om alle fuldkornsvarer er lige gode, og hvilke korn og kerner som er fuldkorn, og hvilke der ikke er.

 

Fuldkornsindholdet står ikke i næringsdeklarationen

I modsætning til fx indholdet af sukker, fedt og kostfibre kan du ikke se indholdet af fuldkorn i næringsdeklarationen. Man kan måske derfor godt komme til at lave den fejlkonklusion, at så længe at kostfiberindholdet er højt, så er indholdet af fuldkorn også højt. Men det er altså forkert.

Fuldkorn og kostfibre er som sagt ikke det samme, hvilket betyder, at du ikke kan gå ud fra, at mange kostfibre i en vare automatisk betyder et højt fuldkornsindhold. Kostfibrene kan nemlig også komme fra ingredienser, som ikke er fuldkorn fx græskarkerner, æblefibre m.fl.

 

Fuldkornslogoet kan være en hjælp for dig

Fuldkornslogoet ‘Vælg fuldkorn først’må sidde på produkter, der har et højt indhold af fuldkorn. Logoet kan derfor være en hjælp for dig, når du gerne vil købe fuldkornsvarianter af brød, brødblandinger, gryn, flager, rasp, ris, pasta, knækbrød og morgenmadsprodukter.

Læs mere om logoet her Guide: 8 fødevarermærker, som er gode for dig at kende

 

Er det kun de produkter med Fuldkornslogoet, som kan indeholde fuldkorn

Nej. For det første så skal producenten selv betale for mærket, hvilket betyder at mindre producenter måske ikke har råd til denne udskrivning.

Men nok den vigtigste årsag til, at du kan finde produkter med fuldkorn, som ikke har logoet, skyldes at produktet også skal leve op til kriterierne for Nøglehulsmærket. Et eksempel er de her fuldkornspølsehorn 

 

De indeholder fuldkorn og den anbefalede mængde kostfibre, men de lever ikke op til Nøglehulsmærkets krav til salt og grøntsager/frugt.

Læs mere om Fuldkorns mini pølsehorn her

Så står du med en vare uden Fuldkornslogoet og er i tvivl, om den indeholder fuldkorn, så kan du se om varen:

  • Hedder noget med fuldkorn fx fuldkornspasta eller fuldkornsris. Gør den det, skal den indeholde fuldkorn.
  • Indeholder hele kornet fra hvede, rug, havre, byg, hirse eller ris. Se på ingredienslisten. Står der fx på en rispakke “uden skaldele” eller på en pose mel “Formalede hvedekerner frasigtet skaldele og kim” – Ja, så er det ikke fuldkorn.

 

Er alle korn og kerner fuldkorn?

Man kan let komme til at fejlkonkludere, at alle slags kerner er fuldkorn. I Danmark definerer vi fuldkorn som kerner, der kommer fra følgende kornsorter:

  • Hvede
  • Rug
  • Havre
  • Byg
  • Hirse
  • Ris

Men husk, at selvom ovenstående kornsorter kan være fuldkorn, er de det jo kun, hvis alle kornets dele er med – også kim og skaldelene. Et eksempel er almindelig hvedemel. Det er hvedekerner, som er malet til mel, hvor man har siet alle kornets kim og skaldele fra. Hvis man derimod lod kim og skaldele være, ja så var der tale om fuldkornshvedemel med 100% fuldkorn.

Boghvede, vilde ris, sesamfrø, hørfrø, solsikke- og græskarkerner er ikke fuldkorn. Men spis dem stadig gerne da de bidrager med fx. sunde fedtstoffer.