Foto: Shutterstock
Gode råd til indkøb- kød og kødpålæg
Find fedtet på næringsdeklarationen
På næringsdeklarationen kan du se hvor meget fedt, der er i varen. Du behøver ikke forholde dig til mængden af det mættede fedt, selvom det er vigtigt. Forhold dig blot til det totale indhold af fedt i varen. Det skyldes, at jo mindre fedt varen indeholder, jo mindre af det mættede fedt er der i.
Den anbefalede mængde fedt i kød og kødpålæg er 10 g fedt pr 100 g
Hold også gerne øje med saltet i kødpålæg
Kødpålæg og kødprodukter er fødevaregrupper, som bidrager med meget salt. Derfor kan du begrænse dit saltindtag betydeligt ved at kigge efter saltindholdet, på disse varer. Næringsdeklarationen fortæller dig, hvor meget salt varen indeholder. Se her på denne pakke hamburgerryg.
Men for at kunne vurdere det oplyste saltindhold som fx her 2,5 g, så skal du jo vide, hvad retningslinjerne for salt i kødpålæg er. Fødevarestyrelsen har lavet retningslinjer for et maksimalt saltindhold i kød og kødpålæg, som du kan se i indkøbsguiden .
Sådan finder du nitrit i dit kødpålæg
Har du bemærket navnet nitrit, natriumnitrit eller E 250 i dit kødpålæg?
Det er nemlig et konservisningsmiddel, som ofte tilsættes kødpålæg såsom skinke, kyllingepålæg, paté m.fl. for at hæmme udviklingen af bakterien, der kan give pølseforgiftning.
Men stoffet har den sideeffekt, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet.
Læs også artiklen “Vær opmærksom på nitrit i kødprodukter”
Er det bedre at vælge økologisk forarbejdet kød?
Som sagt, så anbefales vi at begrænse indtaget af det forarbejdet kød såsom kødpålæg. Men hvis man alligevel vælger at spise forarbejdet kød, så tilkendegiver Kræftens Bekæmpelse, at det kan være en idé at vælge økologiske produkter. Det er nemlig ikke tilladt at tilsætte nitrit til økologiske produkter i Danmark. Du skal dog være opmærksom på, at du godt kan finde udenlandske økologiske kødprodukter med nitrit på hylderne i Danmark. Så vil du være på den sikre side, så kig altid i ingredienslisten efter nitrit.
Kræftens Bekæmpelse understreger også, at nitrit er det eneste punkt, hvor der er forskel. De økologiske produkter indeholder lige så meget af de øvrige kræftfremkaldende stoffer som konventionelle produkter (Kilde: Cancer.dk). Ergo kan det anbefales at holde sig til ét – to stykker pålæg om dagen, økologisk eller ej.
Er dyrevelfærd vigtigt for dig?
Er det, så vælg kød og pålæg med mærkerne
Læs mere om Anbefalet af dyrenes beskyttelse mærke og ø-mærket i guiden her
Læs mere om Fødevarestyrelsens dyrevelfærdsmærke her
Læs også artiklen “Sådan sparer du penge på dyrevelfærd”
Hvor meget dyrevelfærd får du for pengene?
Forbrugerrådet Tænk har rangeret de mange dyrevelfærdsmærker i supermarkedet. Her er deres vurdering af, hvilke mærker der giver dyrene mest velfærd:
Foto: Tænk.dk
Læs også artiklen “Hvorfor betale over fire gange så meget for en økokylling?”
Nøglehulsmærket
Kigger du ikke på næringsdeklarationen, kan du altid kigge efter nøglehulsmærket. Mærket viser dig vej til kød og pålæg med bl.a. mindre fedt, mindre mættet fedt og mindre salt. Se mere om mærket her.
Bemærk, at nøglehulsmærket ikke forholder sig til, om varen indeholder nitrit eller ej. Ønsker du at undgå det, så se på ingredienslisten, om det er tilsat. Det kan gemme sig under navnet Natriumnitrit eller E249 og E250.
Vær også opmærksom på, at mange nøglehulsmærkede varer stadig godt kan indeholde meget salt, især hvis produktet er til børn. Ønsker du at begrænse indtaget af salt, så læs på næringsdeklarationen hvor meget salt varen indeholder.