Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
brev
fodevare
vidste_du_at
Foto: Fødevarestyrelsen

Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

Olie er sundere for dig og klimaet end smør

Planteolier såsom raps- og olivenolie har en sammensætning af fedtsyrer, der gør dem til sunde valg, når vi skal vælge fedtstoffer. De indeholder nemlig primært de sunde umættede fedtsyrer, hvorimod smør, blandingsprodukter som Kærgården, palme- og kokosolie har et højt indhold af mættede fedtsyrer, som vi kalder det dårlige fedt, og lavt eller intet af de gode fedtsyrer. Mættet fedt kaldes dårligt fedt, fordi det øger kolesteroltallet og dermed også vores risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Og så er planteolier også et bedre klimavalg end smør og blandingsprodukter.

 

Både gode og dårlige fedtstoffer feder

Selvom om planteolier er sunde, så skal du huske, at det ikke er ensbetydende med, at de ikke indeholder mange kalorier, for det gør de, mere end smør og blandingsprodukter. Faktisk indeholder oliven- og rapsolie 100 g fedt pr. 100 g, hvorimod smør indeholder 82 g fedt pr. 100 g, og blandingsprodukter indeholder ca. 75 g fedt pr. 100 g.

Så husk også, at du skal begrænse mængden af planteolie for ikke at tage på.

 

Højt næringsstofindhold i magre mejeriprodukter

Mejeriprodukter dækker over varer som mælk, syrnede mælkeprodukter (yoghurt, A38, tykmælk, ymer, ylette, cremefraiche og skyr), ost (skæreost og smøreost), smør og fløde. Når du vælger magre mejeriprodukter frem for federe varianter, får du færre kalorier samtidig med de vigtige næringsstoffer.

Mejeriprodukter som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost indeholder nemlig både protein og forskellige vitaminer og mineraler, fx vitamin B2, vitamin B12, fosfor, jod og calcium (kalk). Calcium er vigtig for bl.a. knogler og tænder.

Du kan godt spise lidt af de federe mejeriprodukter – men kun engang imellem fx ved særlige lejligheder. Et højt indtag af mejeriprodukter bidrager til øget klimabelastning.

 

Hvor mange mælkeprodukter anbefales dagligt?

Ca. 250 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Mængden gælder også for børn på 2-5 år. Herudover kan du også spise 20 g ost dagligt, hvilket svarer til en skive.

Hvis du ikke spiser ost, skal du i stedet indtage 100 ml mælk eller mælkeprodukt.. (kilde: Fødevarestyrelsen )

 

Hvor meget olie, smør og margarine bør vi max spise?

For en voksen er 25-30 gram olie, smør og margarine om dagen passende. Det svarer til cirka to spiseskefulde.

De to spiseskefulde fedt, du bør spise dagligt, tæller det fedt, som du smører på brød. Fedtet tæller også det fedt, som du bruger, når du laver mad – for eksempel til at stege i eller lave dressing af.

 

Klik til venstre på “Gode råd til indkøb” og læs meget mere om, hvad der er godt at være opmærksom på, når du skal ud og handle mejeriprodukter og planteolier.